peer_680 (Foto: TV 2)
peer_680 (Foto: TV 2)

Konge(n) på kino

Det var en litt uvanlig filmpermiere med et litt uvanlig filmpublikum på Youngstorget i Oslo i går. Ibsens Peer Gynt ble vist med gatafolkets tolkning - og Kongen tilstede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med rusmisbrukere og hjemløse som skuespillere har regissør Hallvard Bræin gitt Ibsens Peer Gynt gatefolkets tolkning.

- Dere har gitt Ibsens diktning et nytt ansikt og innhold, sa regissør Hallvard Bræin til sine skuespillere før Gatas Gynt ble vist på utekino, skriver Vårt Land.

Filmen er basert på femte akt av Ibsens Peer Gynt. Alle skuespillerne har tilknyttning til Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmisbrukere i Oslo.

Nervøse skuespillere
- Jo, jeg må innrømme jeg er litt spent, sier Egil Schønhardt til TV 2 før filmen starter. Schønhardt, som spiller Peer Gynt, er likevel glad for at han takket ja til hovedrollen.

- Jeg må jo ha vært dum hvis jeg hadde takket nei, og jeg er jo ikke akkurat skuggredd, sier den ferske skuespilleren.

SE VIDEO med intervjuer av skuespiller Egil Schønhardt og regissør Hallvard Bræin (øverst på siden)

publikum#2_680 (Foto: TV 2)
publikum#2_680 (Foto: TV 2)

Kongen kom
Kongen var tilstede under visning av filmen. Hans Majestet kommenterte ikke nyheten om prinsesse Marthas graviditet, men tok seg god tid til å snakke med gatefolket.

- Det er jo våres Konge òg, så vi er beæret hele gjengen, og vi er meget glade for det ja. Selv om vi er marginalisert eller er fra gatefolket, så har vi respekt for han, vi har da det, sier Schønhardt.

Hva fikk du snakket med han om?
- Jeg momla ett eller annet. Jeg sa ikke noe dumt, og jeg sa ikke deres majones.

Prisbelønt regissør
Bræin fikk torsdag Booth-prisen for sitt oppriktige engasjement for medmennesker.
- Med sine skapende evner synliggjør Bræin mennesker som samfunnet som regel usynligggjør, og setter dem i en sammenheng som er forbundet med både status og oppmerksomhet, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Prisen ble utdelt før premieren på Gatas Gynt.

Bræin har også laget dokumentaren Giganten (2005) om Erik Bye, og har laget flere kortfilmer i samarbeid med Frelsesarmeen.