Pac Marquez (Foto: STEVE MARCUS, © SM/jg)
Pac Marquez (Foto: STEVE MARCUS, © SM/jg)

Hatkampen verden venter på

VM-kampen mellom Manny «Pacman» Pacquiao og Juan Manuel Marquez har fått modne i fire år.

Bokseverden ser med enorm interesse på helgens VM-oppgjør mellom Manny «Pacman» Pacquiao (29) og Juan Manuel Marquez (34).

Den virkelige VM-tittelen
Oppgjøret som finner sted i Las Vegas førstkommende helg er nemlig mye mer enn en kamp mellom to av boksesportens aller beste utøvere. Det er også muligheten for hver av bokserne å vise verden hvem som egentlig var den beste av dem da de møttes for første gang i 2004. Den gangen følte begge seg bortdømt da kampen deres ble dømt uavgjort. Dermed er hevn og gjengjeldelse to av hovedingrediensene i omkampen som nå markedsføres med undertittelen «Unfinished Business».

Men også andre faktorer preger det som er et av årets største bokseoppgjør. Uavhengig av hvilken forbundstittel som måtte stå på spill er eksperter enige om at vinneren av dette oppgjøret vil gå inn historiebøkene som den virkelige verdensmesteren i super-fjærvektklassen (59 kilo).

- Dette er kampen super-fjærvektklassen har ventet på. Her vil vi få en riktig verdensmester, sier Ring Magazine redaktør Nigel Collins til avisen Manilla Standard.

Vektklassen har vært uten en verdensmester med historisk anerkjennelse siden sør-afrikanske Brian Mitchell la opp ubeseiret i 1991.

Pacquiao og Marquez er henholdsvis rangert som nummer én og nummer to på det respekterte boksemagasinets rankingliste for super-fjærvektklassen, og vinneren en av en duell mellom boksere med nevnte plasseringer er innfridd har siden 1920-tallet vært godt nok til å oppnå anerkjennelse som ny mester når tittelen har vært ledig.

Collins skal derfor selv tildele vinneren bladets eget VM-belte slik tradisjonen har vært praktisert siden 1922.

Bensin på bålet
Men en faktor som for boksernes landsmenn er minst like stor som rang, titler og historisk anerkjennelse er hva en seier vil bety for den beinharde konkurransen mellom Filippinene og Mexico som boksenasjoner. Helgens hatoppgjør heller nemlig bensin på det bålet av et forhold de to landene har til hverandre i proffringen.

- Denne kampen skal jeg vinne for landet mitt og folket mitt, annonserte Marquez under onsdagens pressekonferanse i Las Vegas.

34-årigen som vokste opp i slummen i Mexico City erkjenner forventningene hans bokseinteresserte landsmenn stiller når det gjelder helgens toppkamp. Meksikansk presse har nemlig døpt Pacquiao for «den meksikanske legende-dreperen» etter at han i løpet av de siste årene har banket landets fremste navn i tur og orden.

Nå er Marquez siste skanse, men gitt parets jevne oppgjør for fire år siden lever håpet om at det settes en stopper for at Pacquiao oppnår legendestatus på bekostning av Mexicos helter. Den symbolske nevekrigen mot Filippinene tas derfor på blodig alvor blant landets millioner av boksepatrioter.

Gir politiet pause
Det samme alvoret gjelder også på Filippinene og «legende-dreperen» tar det hele svært seriøst til tross for en historikk med eventyrlig suksess mot boksere fra rivalnasjonen.

- Marquez sier han må vinne denne kampen for folket sitt, men det må jeg også. Jeg vil at de skal være fornøyd hvordan jeg bokser og jeg skal ikke skuffe dem, lover Pacquiao.

Bokseren som går under kallenavnet «Pacman» er en av Asias mest populære idrettsutøvere og pryder ukentlig forsider i aviser og ukeblader i hjemlandet. Så opptatt er befolkningen av 29-åringens kamper at politiet i Manilla melder om at kriminaliteten i hovedstaden er lik null i timene før og mens Pacquiao er i ringen - alle holder seg hjemme for å se folkehelten i aksjon på TV.

Filippinsk favoritt
Til tross for at boksernes forrige møte var såpass tett og begge fremdeles okkuperer topplasseringer i vektklassen står Pacquiao likevel som en 10-6 favoritt hos oddsmakere i gamblingbyen. Begrunnelsen skyldes først og fremst at filippineren har vært i ringen mot sterkere motstandere enn Marquez siden deres forrige møte, men følelsen av at «Pacman» er fire år bedre mens Marquez simpelthen er fire år eldre synes også å ha spilt en rolle.

Selv Marquez innrømmer å ha sett en positiv utvikling hos konkurrenten.

- Han er en bedre og mer komplett bokser nå, men det er egentlig til min fordel. Forrige gang bokset han som en villmann og det var umulig for meg å forutsi hva hans neste slag ville være. Nå vet jeg vet jeg hva jeg møter, hevder veteranen.

Om lag 12.000 mennesker vil være tilstede under kampen som utkjempes i arenaen Mandalay Bay i Las Vegas natt til søndag norsk tid. Oppgjøret vises også direkte på betal-TV i USA, samt overføres til ytterligere seksti nasjoner verden over.

Pac-Marquez2_556101p
Pac-Marquez2_556101p