Husmødre i kinokø, 1957 (Foto: Jan Nordby/NTB/Scanpix)
Husmødre i kinokø, 1957 (Foto: Jan Nordby/NTB/Scanpix)

Husmorfilmene på DVD

De hadde de største stjernene og de beste regissørene. Husmødre over hele landet køet opp for å se dem.

Husmorfilmene fra 50- og 60- tallet var timelange gratis kinofilmer hvor nye produkter for hjemmet ble presentert på en informativ måte. Det var uten tvil reklame, men mellom produktreklamen var det stikk der kremen av norske komikere, sangstjerner og programledere underholdt publikum.

Blant andre Trond Kirkvaag, Grethe Kausland, Rolv Wesenlund, Wenche Foss. Klippet over er hentet fra «Kjære husmor!», utgitt av Norsk filminstitutt.

Nå kommer filmene på DVD, og i God morgen Norge fikk du møte Anne Marit Myrstad fra NTNU som skriver bok om temaet . [Se hele innslaget her.]

Rolf Kirkvaag, 1955 (Foto: Aage Storløkken/Aktuell)
Rolf Kirkvaag, 1955 (Foto: Aage Storløkken/Aktuell)

Anne Marit Myrstad sammenlikner Husmorfilmene med nåtidens livsstilsprogrammer som Homsepartuljen. De var informative, underholdende, rettet mot kvinner og skulle øke forbruket. Nå gis disse gamle skattene ut på DVD.

28 filmer

Husmødre køet opp for å se filmene på kino. Ofte var det mannequeen-oppvisninger og alle landets husstander fikk gratisavisa Husmor-nytt i posten med invitasjon til filmen rett før.

Lokale butikker fulgte opp med aktuelle Husmorfilm-utstillinger og "hyllepiker" leder kundene til varene som ble annonsert i filmene.

Ingen har eksakte tall, med det anslås at mellom 150 000 og 160 000 kvinner så hver av filmene. Det ble produsert 28 filmer mellom 1953 og 1972. Da gikk stadig flere kvinner ut i arbeidslivet.