GÅR FOR GULL: Trener Genette Sekse og resten av Charmers gjør seg klare for Waschera sending. NM i Cheerleading går av stabelen på lørdag.
GÅR FOR GULL: Trener Genette Sekse og resten av Charmers gjør seg klare for Waschera sending. NM i Cheerleading går av stabelen på lørdag.

Charmers går for gull

Heiarop er bare en ubetydelig brøkdel av hva cheerleading handler om! Onsdag var Charmers på besøk hos Waschera, og her får du vite mer om dem og cheerleading i Norge.

Her til lands var cheerleading lenge bare forbundet med blonde duskedamer man så i amerikanske high school-filmer, men har I løpet av de siste årene blitt til en av de raskest voksende idrettene i Norge.

Charmers ble startet opp høsten 2002 av Pia L. M. Larsen og Marte E. Nygård. De hadde begge erfaring fra kurs i cheerleading på Baardar Danseinstitutt i Oslo og vært på en treningsleir med NCC (Norwegian Cheerleader Committee). Siden 2002 har Charmers vokst til fire forskjellige lag; Mini, Pee Wee, Junior og Senior. Laget har deltatt i NM fire år på rad, og også deltatt i EM i Moskva og EM i Oslo.

HOPPSANN: Charmers øver utenfor TV 2 på Karl Johan før Waschera-sending.
HOPPSANN: Charmers øver utenfor TV 2 på Karl Johan før Waschera-sending.

Hemmelige triks

I dag er Genette Sekse (19) trener for Charmers, sammen med Nygård, og laget forbereder seg for tida til NM i Cheerleading, som går av stabelen på lørdag i Oppsal Arena.

Før sending kunne hun fortelle at det de viser på Waschera i dag, bare er en brøkdel av det de er gode for.

- Det er nok en del andre lag som ser på i dag, så derfor vil vi ikke vise hele rutinen vår. Noen kan nemlig finne på å stjele triksene våre, ler hun.

Akkurat det var temaet for den cheerleader-filmen «Bring it on», fra sportens hjemland USA, så det er kanskje ikke så langt fra Hollywoods portrett av high school til norsk virkelighet likevel. Selv om tradisjonen «over there» går hundre år tilbake, er det faktisk ikke amerikanerene som er i tet på verdensbasis.

- Japan går for å være de beste i verden i cheerleading akkurat nå, og vant blant annet siste VM, der det norske landslaget kom på tredjeplass.

En krevende sport

Cheerleading er også mye mer enn hurrarop, det kreves mye for å utføre ulike stunts, pyramider, kast, turn, dans, og hopp, som utgjør de andre elementene.

- Det er klart man må regne med en skade i ny og ne, forteller Genette.. Da Charmers var i Texas på stevne ble det både armbrudd og forslåtte neser på flere i laget.

Stunt er bygg som består av to til 5 personer, hvor det er en på toppen (en flyer) og en til fire baser som løfter flyeren. Stunts kommer i mange variasjoner, hvor flyeren står på enten et eller to ben, står på henda, ligger eller sitter på basene. Menneskelige pyramider er stunts som står ved siden av hverandre og er i kontakt med hverandre og/eller at det står mennesker i flere lag oppå hverandre.

Ikke bare for jenter

Mange tror kanskje at cheerleading er en jentesport, men der tar de grundig feil. I USA er nesten 50 % av alle cheerleadere gutter. Her hjemme er de færre, men det kommer stadig flere inn i sporten.

- Guttene gjør stort sett det samme som jentene, selv om de kanskje får litt mer maskuline dansebevgelser, ler Genette.

- Når det gjelder kast og slikt handler det mer om teknikk enn styrke, så derfor har det ikke noe å si hvilket kjønn som gjør hva!

Waschera ønsker Charmers lykke til på lørdag!