Alt for Rognan
Alt for Rognan

Om "Alt for Rognan"

De to Rognan-brødrene Håvard og Paul Gunnar Jansen fikk en mulighet for livet. De skulle danne et revykompani på ti personer i hjembygda, skrive, øve og til slutt sette opp det store showet på landets mest ærverdige revyscene, Chat Noir i Oslo.

Kan et stort kulturprosjekt sprøyte nytt og varig liv inn i et lite samfunn som sliter med høy arbeidsledighet og stor fraflytting?

I ”Alt for Rognan” gir Chat Noirs teaterdirektør Anders Moland de to Rognan-brødrene Håvard (31) og Paul Gunnar Jansen (34) en mulighet for livet. De to får i oppgave å danne et revykompani på ti personer i hjembygda, skrive, øve og til slutt sette opp det store showet på landets mest ærverdige revyscene, Chat Noir i Oslo. Premieredato er 16. november i år.

Som hjelp til gjennomføringen vil de få lønn, et produksjonsbudsjett og profesjonell rådgiving fra noen av underholdningsbransjens beste. Jo større suksessen blir, jo mer penger tilfaller revykompaniet. Håpet er at dette kan bli startkapital for videre prosjekter i lokalmiljøet i Rognan.

Brødre og ildsjeler

Brødreparet Håvard og Paul Gunnar har et voldsomt engasjement for bygda si og noe erfaring med sceneopptredener fra et lite amatørkompani de har drevet og band de har spilt i. Overraskelsen var likevel stor da teaterdirektør Moland ga dem den gylne muligheten fra Chat Noir.

Etter at det første gledessjokket nå har begynt å legge seg, blir utfordringen å tromme sammen åtte kjente og ukjente og si: ”Vi vet dere ikke har stått på en scene før. Men, vil dere likevel være med på å skrive tekster, snekre kulisser og være skuespillere? Vi har premiere 16. november på Chat Noir i Oslo.”

Mens Paul Gunnar er en av dem som må ta på seg masse strøjobber for å få endene til å møtes, har Håvard sett seg nødt til å flytte fra Rognan og inn til Bodø for å få seg jobb.

- Rognan er et vakkert sted, det er hjemstedet mitt! Det er et godt sted for unger å vokse opp, og det er her vil jeg bo! Det er bare ikke noe å leve av her, forteller Håvard.

- Det er så utrolig trist det som skjer her i Rognan. Det blir bare mindre og mindre folk og liv her. Fra ungdomsskoleklassen min er vi bare to stykker igjen her i bygda, legger Paul Gunnar til.

Rognan

Rognan er kommunesenteret i Saltdal i Nordland og var en gang kjent for sin stolte trebåtbyggingstradisjon. Men behovet for trebåter forsvant, og med dét forsvant den ene bedriften etter den andre.

I 1979 brant den gamle trehusbebyggelsen i sentrum ned. Så ble E6 lagt utenom bygda, og både turister og ytterligere næringsgrunnlag forsvant. Bare de siste tre årene har over 600 flyttet fra kommunen.

Mange drømmer om å fortsatt kunne arbeide og bo i bygda. En sterk lokalpatriotisme preger innbyggerne som med et sterkt samhold ironiserer over dårlige kår.

TV-serien

Programserien ”Alt for Rognan” er historien om en gjeng som skal prøve på det umulige. Kan kultur og underholdning skape mer liv, og kanskje arbeidsplasser i et lite samfunn som sliter med høy arbeidsledighet og fraflytting?

Vi blir kjent med en gruppe vanlige menn fra bygda - som utfordrer seg selv, på vegne av sin egen situasjon, sin familie - og bygda si.

TV 2s prosjektleder Arild Brubak understreker at ”Alt for Rognan” verken kan stemples som ”bygde-reality” eller noen form for "Jakten på en revystjerne”.

- Serien har en dokumentarisk form. Her skal ingen stemmes ut, ingen intriger skal plantes og ingen skal utsettes for irrelevante prøvelser i uvant setting. Dette er rett og slett historien om et samfunn og menneskene som bor der, forklarer Brubak.

Sendt på TV 2 høsten 2006.