Myrvold (Foto: SCANPIX)
Myrvold (Foto: SCANPIX)

Ble advart før dopingtester

- Kutt ut nå om dere bruker noe, for i OL er det dopingtester. Det var beskjeden tidligere NHL-proff Anders Myrvold fikk fra klubblegen.

Norske idrettsledere frykter dopingkulturen i USA, og advarer norske talenter mot å dra dit.

- Vi har advart flere av våre utøvere som har villet reise til USA, sier Svein Arne Hansen, president i Norges Fridrettsforbund til TV 2 Sporten.

- Vi har hatt dårlige eksempler, og er redde for miljøet. Heldigvis har det gått noen år siden siste slike saker dukket opp, men vi er ikke trygg på de amerikanske universitetene, sier Hansen.

- Før OL kom alltid legene inn og sa at i OL er det dopingtester, og om det er noe dere dytter i dere, må dere kutte det ut nå. Det ligger på det nivået, sier Anders Myrvold om sin tid i NHL.

Eksemplene på doping i amerikansk friidrett i USA er mange. Fredag ble den abdiserte sprindronningen Marion Jones fengslet for først å løyet til amerikanske myndigheter om sitt dopingmisbruk. Senere innrømmet hun å ha brukt anabole steorider i forkant av OL i Sydney i 2000. I desember 2007 ble hun fratatt alle medaljene hun tok Sydney-OL.

Knut Hjeltnes var første nordmann som ble avslørt, da han ble dopingtatt i 1977 etter å blitt introdusert for anabole steorider på universitetet i USA. Senere har flere blitt tatt.

- En kultur som dyrker frem noe slikt på universitetsnivå er det noe galt med, sier Inggard Lerheim, nestleder i den medisinske komiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) til TV Sporten.

USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney, reagerer sterkt på påstandene fra norske idrettsledere.

- Det urettferdig å hevde at et lands idrettsfolk har noe å skamme seg over, sier Whitney til TV 2 Sporten.