Mattilsynet startet tirsdag tvangsslaktingen av to millioner regnbueørret i Opshaugvika i Stranda. (Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX)
Mattilsynet startet tirsdag tvangsslaktingen av to millioner regnbueørret i Opshaugvika i Stranda. (Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX)

Beskyldte fiskeriministeren for passivitet

Thorbjørn Hansen (H) hevder at Mattilsynets slakteaksjon kan være et resultat av kunnskapsløshet og passivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fjordlaks-anlegget i Opshaugvika på Sunnmøre ble tirsdag stengt av Mattilsynet for å starte tvangsslaktingen av 1,8 millioner regnbueørret. Fisken er smittet av fiskesykdommen VHS, et virus som det strides om det er farlig for mennesker å spise. Men Mattilsynet frykter det nye VHS-viruset.

Fiskeslakten ble tema under onsdagens spørretime i Stortinget.

- Mattilsynet har pålagt Fjordlaks nedslakting av nesten to millioner ørret for å minske faren for spredning av VHS- virus. Vedtaket har stor økonomisk betydning, sa Thorbjørn Hansen (H) under Stortingets spørretime onsdag.

Stor kunnskapsmangel
Ifølge Hansen er det stor kunnskapsmangel knyttet til nødvendigheten av dette tiltaket. Han viste til et tidligere svar fra fiskeri- og kystminister Helga Pedersen hvor statsråden uttalte at ingen land skiller mellom ulike undertyper VHS-virus.

Høyrerepresentanten ville vite hvorvidt regjeringen nå ønsker å innta en mer aktiv holdning i saken, og skaffe et bedre faglig grunnlag for Matilsynets håndtering av saken.

Ikke ønskelig med ulik behandling
- VHS-viruset ble for første gang påvist i Nordsjøen for mer enn 20 år siden, og er etter dette påvist i en rekke fiskearter, sa fiskeriministeren fra talerstolen. Hun hevdet at forskere etter dette har delt inn viruset i en rekke undergrupper.

- Fiskehelseforvaltere verden over har i lengre tid diskutert om man skal behandle de forskjellige undergruppene ulikt. Konklusjonene har vært at det verken er mulig eller ønskelig. Når en så alvorlig sykdom som VHS blir påvist må vi reagere raskt før smitten sprer seg til andre oppdrettere, sa Pedersen.

Trenger mer forskning
Fiskeriminister Helga Pedersen understreket at det er viktig å til mer og bedre forskning, både som grunnlag for forhandlingsavgjørelser, men også som grunnlag for det norske engasjementet i internasjonale fora, som Verdens dyrehelseorganisasjon og EUs organer.

- Det er her man avklarer forhold rundt diagniosering, forebygging og forhandling av fiskesykdommer, opplyste Pedersen.