bergenpolakk3 680x383
bergenpolakk3 680x383

Stuet sammen i containere

Flere utenlandske arbeidere er blitt stuet sammen i seks containere nede i lasterommet på en frakteskute i Bergen. Rystende, sier Fellesforbundets representant.

Skipet ligger til kai ved et verft i Bergen. Arbeiderne har jobbet for Bergen Group, hvor Magnus Stangeland er største eier.

Ombord i frakteskipet «Gunnfjaun» som ligger ved kai ved Laksevåg i Bergen, bor flere utenlandske gjestearbeidere, i små kummerlige lugarer, uten toalett eller dusj. Uten godkjente rømningsveier. Ned i lasterommet er det heist kontainere som er innredet med senger.

- Dette er så jævlig
Kjell Sørensen er leder for Fellesforbundet i Hordaland. Han synes det er rystende.

- Nei dette er jo ikke i henhold til de standarder som skal være. Dette holder ikke i det hele tatt, sier Sørensen.

- Dette er så jævlig at jeg kommer til å ta det opp med ledelsen på verftet imorgen, sier Sørensen.

Det er selskapet BSM - Black Sea Maritim Ukraina- som har innlosjert folk ombord. BSM er et overflatebehandlingsfirma, og er underlagt morselskapet Bergen Group, som eies av Magnus Stangeland. Daglig leder i Black Sea Maritim Ukraina, Evald Eliassen, sier først til TV2 at boforholdene er akspetable. Etter en rundttur på båten, erkjenner han de kritikkverdige forholdene.

Vil fraflytte hele båten
Man skal jo ha tilgang til alternative rømningsveier. Hvis døren her går i vranglås, hvordan skal beboerne komme seg ut da?

- Nei, det har jeg ikke noe særlig godt svar på.

Vil det bo folk her på båten i morgen?

- Nei, i morgen vil vi fraflytte hele båten.

222001

Strømmet om bord igjen
Magnus Stangeland har brukt ett år på å gjøre Bergen Group til en milliardvirksomhet. Nå skal konsernet på børs. Etter at TV 2 forlot skipet tirsdag kveld, strømmet de utenlandske arbeiderne ombord, igjen.

Roger Simmenes er konsernsjef i Bergen Group. Simmenes nekter for at det bor folk i containerne under dekk.

Ville du bodd en eneste natt i en slik container?

- Nei, det har ikke vært noe ønske fra min side. Slik denne saken er presentert på TV 2 Nyhetene ikveld er ikke positivt for oss.

TV 2 har vært i kontakt med både arbeidstilsynet og brannvesenet. Kravene til brann- og rømningsveier er strenge. Beboere skal ha egen lugar med wc og dusj. Det har ingen. Kravene til lysforhold og lydisolasjon er heller ikke innfridd.