mattilsynet 680x383
mattilsynet 680x383

Her slaktes 1,8 millioner ørret

Mattilsynet startet i dag destruering av 1,8 millioner virussmittet regnbueørret i anlegget til Fjordlaks på Sunnmøre. En fortvilet oppdretter hevder han taper nærmere 60 millioner kroner.

Fjordlaksanlegget i Opshaugvika ble i dag stengt av Mattilsynet for å starte tvangsslaktingen av 1,8 millioner regnbueørret. Fisken er smittet av fiskesykdommen VHS, et virus som det strides om det er farlig for mennesker å spise. Men Mattilsynet frykter det nye VHS-viruset.

Alvorlig fiskesydom
- Det er den alvorligste fiskesykdommen vi har vært borti. Vi har aldri hatt noen tillfeller med denne sykdommen tidligere, forteller mattilsynets seniorrådgiver Ivar Hellesnes.

Etter å ha tapt både overfor Mattilsynet og i tingretten, lot Fjordlaks-sjefen sin vrede gå ut over fiskeriminister Helga Pedersen.

- Århundrets presisjemord
- Hun har kjent til denne saken hele tiden og unnlatt å gjøre noe med det. Det vi ser her er århundrets prestisjemord. Utelukkende prestisje i saken, det er ikke begrunnen med faglig kunnskap, sa en sint styreformann i Fjordlaks, Anders Pedersen

Ifølge Fjordlaks blir 150 ansatte nå permittert i ett år framover.

Retten har bestemt at Fjordlaks Aqua må slakte flere millioner ørret som følge av VHS-virus.

LES MER HER: Må slakte millioner av fisk

Nektet TV 2 å filme
Mattilsynet nektet i dag TV 2 filme å destrueringen av regnbuørret. Krangelen ser du her:

222026