Alt om Kabul-angrepet

14. januar ble Serena Hotel Kabul utsatt for angrep fra terrorister. Her er alt om angrepet.

I angrepet ble blant andre den norske journalisten Carsten Thomassen skutt og drept. TV 2-reporter Fredrik Græsvik og fotograf Aage Aune var inne på hotellet da det smalt. I videovinduet øverst i artikkelen ser du hvordan de opplevde angrepet.

UD-medarbeider Bjørn Svenungsen ble alvorlig såret av terroristenes kuler. Han stod ansikt til ansikt med en av angriperne, og ble skutt i ryggen da han snudde seg for å løpe i sikkerhet. Her ser du Svenungsen fortelle om den grufulle dagen i Kabul:

214868

Etter angrepet har Utenriksdepartementet fått kritikk for manglende sikkerhet for den norske delegasjonen

Les mer: - UD bør ta selvkritikk

Her er forløpet av angrepet på Serena Hotel Kabul slik Utenriksdepartementet selv oppgir på sine nettsider:
18:15 Anslaget på Serena hotell starter.

18:30 Milråd var ved KAIA da han ble varslet om anslaget og han etablerte seg deretter ved NIC i ISAF hovedkvarteret sammen med den norske NCC. Her formidlet han informasjon mellom ambassaden, NSE og personell ved hotell Serena.

18:45 Operasjonsrommet i NSE blir informert om anslaget i form av melding fra PST personell om at det hadde eksplodert en bombe ved Serena hotell. En nordmann skal være skadet. MP melder tilbake at de skal komme så raskt som mulig.

18:59 SISU og hjelpekjøretøy med lege kjører mot Serena hotell.

19:11 SISU og helpekjøretøy ankommer Serena hotell. Kjøretøyene kommer først etter flere minutter frem til selve hotellet etter å ha vært stoppet i en veisperring utenfor. En skadet nordmann ble lokalisert og overført til SISU.

Informasjon fra PST om ytterligere en skadet nordmann ble mottatt. Det var uklart om skadeomfanget på denne personen, og om han befant seg utenfor hotellet, innenfor hotellområdet eller på gaten utenfor hotellet. Da tilstanden til pasienten i SISUen ble vurdert til kritisk valgte lederen for evakueringslaget å returnere til KAIA. Dette ble meddelt PST personellet.

19:31 SISU med pasient 1 forlater Serena hotell.

19:40 Pasient 1 ankommer det tsjekkiske ”Rolle 2” sykehuset på KAIA, og SISU returnerer til Serena hotell

19:51 SISU ankommer Serena hotell. Der fant man raskt den andre skadde nordmannen som ble behandlet av amerikansk personell (nasjonalitet ikke bekreftet). Han ble overført SISU.

20:00 SISU med pasient 2 forlater Serena hotell.

20:08 Pasient 2 ankommer det tsjekkiske ”Rolle 2” sykehuset på KAIA.20:46 SISU ankommer ISAF HQ for å stå i beredskap til eventuell evakuering

21:05 SISU ankommer Serena hotell og klargjør evakuering sammen med PST personell

22:40 VIP, delegasjonsmedlemmer og presse evakueres i SISU samt amerikanske kjøretøy til KAIA.

22:50 Forsvarets får melding om at journalist Carsten Thomassen er erklært død ved sykehuset (Dødstidspunkt ikke verifisert da Forsvarsdepartementet ikke har tilgang til de medisinske papirene).

23:10 Alt personell ankommer NSE KAIA.