kabul serena
kabul serena

Skuddene i Kabul

14. januar 2007 går to væpnede terrorister til aksjon mot Serena Hotel i Kabul. Åtte blir drept, deriblant Dagbladets journalist Carsten Thomassen.

Et følge med 11 nordmenn er med utenriksminister Jonas Gahr Støre, som skal på offisielt besøk til Afghanistan.

Åtte norske journalister følger utenriksministeren på det som skal være et rutineoppdrag. Bare sju skal komme hjem i live.

Rett etter klokken 18.00 norsk tid går to væpnede terrorister til aksjon mot Serena Hotel i Kabul.

Videobildene fra hotellet, som er tatt fra tre forskjellige overvåkingskameraer, dokumenterer dramaet som finner sted.

TV 2s fotograf Aage Aune og reporter Fredrik Græsvik befinner seg på hotellrommet i tredje etasje. Fra vinduet ser de rett ned på dramaet som utspiller seg.

LES OGSÅ: - Hadde marginene på vår side

En trapp ned fra resespsjonen, sitter utenriksminister Jonas Gahr Støre i et møte. I utenriksministerens følge kan de bare ane dramaet som utspiller seg i lobbyområdet. De norske politivaktene evakuerer utenriksministeren til et trygt rom i kjelleren.

LES OGSÅ: Støre: - Situasjonen var kaotisk og uoversiktelig

Sjur Bakken, leder for PSTs livvakttjeneste, sier at livvakttjenesten i PST aldri har vært utsatt for et lignende angrep. Livvaktenes instruks var klar: Beskyttelse av utenriksministeren kommer først.

LES OGSÅ: -VIPer reddes først

Om lag tre timer etter at terroraksjonen fant sted, forlater det norske reisefølget Serena Hotel. I pansrede biler fraktes de gjennom Kabul og til de norske soldatene i NATO-leiren ved flyplassen.

Åtte personer ble drept av terroraksjonen, blant dem er Dagbladets journalist Carsten Thomassen.