Bakgrunn Hillary Rodham Clinton

Hillary Clinton er den første førstedamen som er stilt til valg, og blir historisk som landets første kvinnelige president om hun blir valgt. Er regnet for en utrolig sterk politiker, som blant annet er opptatt av likestilling og kvinners rettigheter.

Født: 26. oktober 1947 i Chicago i Illionis i USA

Yrkesbakgrunn: Senator for delstaten New York, valgt inn 7. november 2000. USAs førstedame perioden 1993 til 2001. Utdannet jurist ved Yale. Tilkjennegav sitt kandidatur som president den 20. januar 2007

Familie: Gift med tidligere president Bill Clinton. De har datteren Chelsea.

Politisk ståsted: Demokrat. Ikke like tydelig som Obama på at USA bør trekke seg ut av Irak (vil trekke troppene ut i 2013). Opptatt av kvinners rettigheter, blant annet i abort-spørsmålet. Krever at alle skal ha helseforsikring, subsidiert av arbeidere og regjering. Regjeringen skal betale for det ved å heve skattene for dem som har inntekt på over 250.000 dollar i året. Opptatt av miljø og støtter obligatorisk ”Cap and Trade” for å redusere karbonutslipp 80 prosent lavere enn 1990 innen 2050. Er for strengere straffer for ulovlig immigrering.

Skandaler: Fikk delte reraksjoner da hun valgt å bli i ekteskapet etter Lewinsky-skandalen. Noen beundret henne, andre betraktet henne som offer for sin ektemanns handlinger, mens andre igjen mente hun selv hadde utløst hans utroskap. .

Annet: Hun var en del av den amerikanske delegasjonen til Norge under vinter-OL på Lillehammer i 1994. Hun er den første tidligere førstedame som har stilt til valg.

I forbindelse med Ingunn Yssen-saken kommenterte Bergens Tidende på kronikkplass at kvinners maktretorikk kan involvere tårer, og at dette ikke møter like høy toleranse om en mann gjorde det. Dagen før nominasjonsvalget i New Hampshire valgte Hillary R. Clinton å ta følelser inn i sin valgkampstrategi da hun gråtkvalt snakket om hvor mye de politiske ambisjonene betyr for henne. Mange er av den oppfatning at det var disse tårene som sikret henne seiren i new Hampshire. Innslaget ser du her:

204691