obama_clinton_460 (Foto: AP/SCANPIX)
obama_clinton_460 (Foto: AP/SCANPIX)

Se Clinton-Obamas snuoperasjon

I South Carolina gikk de i klinsj, mens i natt var de perlevenner og gjorde narr av republikanerne. Nå får de spørsmål om de vil stille til valg sammen. SE FORVANDLINGEN HER.

Etter at John Edwards trakk seg fra Demokratenes valgkamp, er det klart at enten Hillary Clinton eller Barack Obama blir demokratenes presidentkandidat. I natt møttes de to til duell i Los Angeles, den siste debatten før supertirsdag. Og i motsetning til temperaturen som preget debatten i South Carolina, var de to nå vel forlikte og brukte taletiden til å gjøre narr av republikanerne.

- Det tok en Clinton til for å rydde opp etter den forrige Bush, og det kreves nok enda en Clinton for å rydde opp etter denne Bush, sa Hillary Clinton, til ekstatisk applaus fra tilhørerne.

SE VIDEO AV NATTENS KOSEPRAT OVER.
UNDER SER DU KRANGELEN I SOUTH CAROLINA.

- Gode venner
På spørsmål om det ikke var en svakhet at de manglet bedriftsledererfaring - i motsetning til republikanernes Mitt Romney - svarte Clinton at det måtte mye mer til enn å kunne lede en bedrift om man skulle styre USA.

- Jeg vil ikke si at Romney har hatt spesielt bra fortjeneste på sin valgkamp, tilføyde Obama.

Og slik fortsatte det. Tonen mellom de to kandidatene var hjertelig. De smilte og lo, og skrøt av hverandre.

- Jeg var venner med Hillary Clinton før vi startet denne kampanjen, og jeg vil være venner med Hillary etter denne kampanjen er over også, sa Obama.

MER OM CLINTON: Bakgrunn og videoer fra valgkampen
MER OM OBAMA: Bakgrunn og videoer fra valgkampen

Kranglet om taletiden
Kontrasten var derfor enorm i forhold tonen de hadde i South Carolina. John Edwards fikk ikke slippe til, da de to fyrte løs om blant annet Irak-krigen og Ronald Reagans holdninger. Krangelen ser du her (artikkelen fortsetter under):

207936

Til valg sammen?
Etter at Edwards trakk seg fra valgkampen, er det klart for et historisk valg hos demokratene. Uansett utfall av valgkampen, vil partiets presidentkandidat for første gang ikke være en hvit mann.

Debatten i natt var den siste foran supertirsdag neste uke. Da skal det avholdes nominasjonsvalg i 22 stater. Så langt har det vært åpent om det er Obama eller Clinton som vil seile opp som favoritt blant velgerne. Samtidig har de fått utrolig sterke resultater under de foregående primærvalgene. Med den gemyttlige tonen i natt, er det de som spør seg om de nå vil slå sine hoser sammen og stille til valg som president og visepresident. Men på direkte spørsmål fra debattleder Wolf Blitzer fra CNN om det i så fall ville blitt Obama-Clinton eller Clinton-Obama, ble svaret kryptisk:

- Det er åpenbart en stor forskjell på de to alternativene. Jeg respekterer hva Hillary har gjort for landet, men det er for tidlig å spekulere i dette nå, sa Obama - og fikk nok en gang medhold av Clinton.

SE VIDEO: Hillary gratulerer Obama
SE VIDEO: Kennedy støtter Obama