metanol (Foto: TV 2)
metanol (Foto: TV 2)

Metanol ute av kontroll

Et nytt dødsfall er knyttet til metanolholdig rødsprit fra Biltema. Samtidig innrømmer politet at store mengder sprit er på avveie.

Den metanolholdige spriten ble produsert på et tapperi i byen Kalmar i Sør-Sverige. Det skal ha blitt produsert til sammen 8712 liter av den livsfarlige rødspriten. Av disse er 2508 liter distribuert til Norge. Politiet innrømmet på en pressekonferanse i Trondheim tirsdag at det fortsatt er 1600 liter farlig sprit man ikke har kontroll over.

- Dette er meget alvorlig. Ved konsum av selv en mindre mengde metanol kan det medføre betydelig helsefare og i verste fall dødsfall, sier seksjonsleder Terje Lunde ved Etterforskingsseksjonen ved Sentrum politistasjon i Trondheim til TV 2.

Den livsfarlige blandingen oppsto sannsynligvis ved at produsentene har tatt feil av metanol og etanol. Politiet i Trondheim samarbeider tett med svenske kolleger i den videre etterforskningen.

- Samarbeidet fungerer utmerket. Vi har tett dialog, sier etterforskningsleder Terje Lunde til TV 2.

Tilbakeleveres
- Dette er dødbringende eller helsefarlig gift som vi ikke har kontroll over.

Vi advarer på det sterkeste mot at dette blir konsumert og ber om at spriten blir tilbakelevert til Biltema, sier Lunde.

Metanolforgiftning
På pressekonferansen bekreftet politiet også at en foreløpig obduksjonsrapport har påvist metanolforgiftning hos en 63 år gammel mann som døde i slutten av januar. Det opplyser Sør-Trøndelag politidistrikt tirsdag. Det ble funnet en litersflaske med rødsprit fra Biltema hjemme hos mannen.

Flasken hadde et metanolinnhold på 70 prosent, sier etterforskningsleder Terje Lunde ved Sentrum politistasjon under en pressekonferanse tirsdag.

Mannen ble funnet 28. januar av pårørende som igjen varslet AMK. Politiet fikk ikke beskjed om dette.

Familien varslet politiet
Under pressekonferansen kom det frem at familien til den avdøde tok kontakt med politiet da metanolsaken ble kjent gjennom media i slutten av februar. Det ble da gjennomført gravåpning, og den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 63-åringen døde av metanolforgiftning.

Etterforskningsleder Lunde mente at politiet skulle blitt varslet tidligere. Nå skal rutinene gjennomgås.

- Vi har varslet fylkeslegen om hendelsen, og etter vår mening må politiet alltid varsles om dødsfall der personer blir funnet alene.

Så langt er fire personer døde etter å ha inntatt metanolholdig rødsprit fra Biltema.