vidar bøe (Foto: Dokument 2)
vidar bøe (Foto: Dokument 2)

- Bankene misbrukes

- Vi kan ikke sitte og se på at kriminelle misbruker banken, sier Vidar Bøe i DnB NORs hvitvaskingsenhet.

Vidar Bøe er ansatt i DnB NOR for å avdekke hvitvasking og andre mistenkelige transaksjoner.

Han arbeidet i 23 år som etterforsker i politiet før han begynte i bankvesenet. Han ble skremt av å se hvor lett det var å hvitvaske penger gjennom norske banker.

- Jeg visste ikke før jeg begynte i banken at det var så ille. Jeg har bakgrunn fra politiet og sett mange store saker, med store konsekvenser. Men det skremte meg at det var så lettvint å hvitvaske penger gjennom systemet, forteller Bøe til TV 2.

Overførte over 50 millioner

I dokumentaren "Blodpenger" kommer det fram at det var i DnB NOR at saken mot de terrorsiktede norsk-somalierne startet.

De tre hawala-agentene skal ha samlet inn kontanter i en internettkafé i Oslo. Pengene ble satt inn på postkontoret et kvartal unna, og deretter overført til Dubai.

Hvitvaskingsavdelingen til DnB NOR rapporterte om denne gruppas aktivitet allerede i 2003. Siden da har de overført mer enn 50 millioner kroner til utlandet.

DnB: - Milliardbeløp ut av Norge

Alle norske banker er pålagt å ha et system for å avdekke mistenkelige pengetransaksjoner.

DnBNor anslår at over en milliard kroner forsvinner ut av Norge hvert år gjennom hawala-systemet. De mener en en del av pengene kommer fra kriminell virksomhet, og er bekymret:

- Vi kan ikke sitte og se på at kriminelle misbruker banken slik de ofte gjør nå, sier Bøe til TV 2.