storlien_sverige2006_460 (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX, © PEK )
storlien_sverige2006_460 (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX, © PEK )

Kaldt når det blåser

Når det blåser, kjennes luften kaldere enn når det er vindstille. Antarktisforskerne Paul A. Siple og Charles F. Passel frøs nok ganske mye – Antarktis er både det kaldeste og det mest forblåste kontinentet.

I tillegg eksperimenterte de og prøvde å finne ut hvor lang tid det tok å fryse 250 gram vann ved ulike temperatur- og vindforhold. Utfra resultatene utviklet de formler for varmetapet fra menneskehud.

Kuldeeffekt, eller effektiv temperatur, er et mål for hvor godt vi mennesker holder på varmen, en slags hva-skal-jeg-ha-på-meg-i-dag-temperatur.

Luft er egentlig en dårlig varmeleder. Tenk bare på hvor kald en trang dongeribukse er i forhold til en boblebukse med mange luftlommer! Isolasjonseffekten forutsetter imidlertid at luften er i ro. Når det blåser, blir luften rundt oss hele tiden skiftet ut. Huden fortsetter å gi fra seg varme, men den oppvarmede luften forsvinner til fordel for ny, iskald luft. Jo sterkere vind, jo fortere blåser varmen bort.

Kuldeeffekten gjelder bare for mennesker, og enkelte andre pattedyr. Andre gjenstander kjøles ned raskere i sterk vind enn i svak vind, men de blir ikke kaldere enn de ellers ville ha blitt.

Kritikk av kuldeeffekt