piller
piller

Viktig om prevensjon

Nesten alle jenter kan bruke p-piller, og hvis du tar en pille hver dag er du svært godt beskyttet mot uønsket graviditet.

Litt generelt om pillen: Nesten alle jenter kan bruke p-piller. Hvis du tar en pille hver dag er du svært godt beskyttet mot uønsket graviditet – alle p-piller gir deg ca 99% sikkerhet mot uønsket graviditet(forutsatt at du bruker dem riktig selvsagt). De aller fleste som bruker p-piller er svært godt fornøyd med valget sitt! P-pillen har også noen "frynsegoder". For eksempel beskytter den mot flere krefttyper, og kan også gi deg mindre menssmerter og blødninger. Enkelte p-pillemerker sies også og minske plager hvis man har mye kviser. P-pillen kan også brukes til å utsette mensen hvis man vil det. Hvordan man gjør det varierer fra merke til merke så man må alltid spørre legen sin eller ringe SUSS-telefonen før man utsetter mensen for å være helt sikker.

Ulempen med p-piller er at du ikke er beskyttet mot kjønnssykdommer som for eksempel klamydia og hvis du og partneren din ikke har testet dere, må dere bruke kondom for å beskytte dere. Det krever også litt å huske å ta en pille hver dag, og hvis du glemmer en i mer enn 36 timer er man ikke lenger beskyttet mot graviditet.

Hvordan får jeg tak i pillen?

- Man kan få resept av lege og de fleste helsesøstre og jordmødre. Hos legen spør de om du har noen risikofaktorer i familien – dvs om noen i nær familie har hatt blodpropp eller brystkreft – og de gjør en liten undersøkelse hvor de blant annet tar blodtrykket ditt. Det er ikke nødvendig med en gynekologisk undersøkelse for å få p-piller, men det kan allikevel være lurt å ta en – bare for å sjekke at alt står greit til der nede. Så har man jo også det overstått! Før man er 16 år kan man også godt få resept på p-piller og legen(eller helsesøster)kan ikke si noe til foreldrene dine.

Hva koster det?

- Det varierer fra merke til merke og ligger mellom ca 100 kr til ca 250 kr for tre månders prevensjon. Pris henger ikke sammen med kvalitet – aller merker er like sikre og har litt forskjellige bivirkninger fra jente til jente. Jenter mellom 16 og 20 år får refundert utgifter til hormonell prevensjon med kr. 100,-/3mnd. Det fører til at noen prevensjonsmidler vil være helt gratis, mens andre vil koste litt mindre.

Hva med bivirkninger?

- Noen får bivirkninger, men som regel gir disse plagene seg etter kort tid. Vanlige bivirkninger av p-piller er kvalme, menstruasjonsforstyrrelser (spesielt i starten), endringer i humør og seksuallyst, vannansamling i kroppen(dette legger seg gjerne i puppene og det er vanlig å gå opp en BH-størrelse når man begynner på pillen), såre bryster og hodepine. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning av p-piller. Bivirkningene varierer fra jente til jente, derfor vil et p-pille merke som fungerer godt for venninnene dine ikke nødvendigvis fungere like bra for deg – det er helt normalt! Det greieste er å prøve seg litt frem mens man fremdeles er ung og får p-piller litt billigere, men finner du et merke som fungerer godt for deg – fortsett for all del med det!

Er ikke blodpropp veldig alvorlig?

- Jo, det er det. Men alle kvinner har en liten risiko for å få blodpropp, også de som ikke bruker p-piller. Sjansen for å få blodpropp med p-piller er ca 0,02-0,04% - sjansen for å dø av p-piller er enda mindre og er med andre ord veldig liten. Det skal også sies at sjansen for å få blodpropp når man er gravid er veldig mye høyere enn når du går på p-piller – det er derfor bedre at man bruker en prevensjon som forhindrer en uønsket graviditet enn at man bekymrer seg så veldig over blodpropp¿

Hvordan bruker jeg p-piller?

- P-piller kommer i 21-dagers pakning og i 28-dagers pakning. Forskjellen på disse er bare at i 28-dagers brettet er de siste 7 pillene ”sukkerpiller” og de er bare der for at man skal venne seg til å ta en pille hver dag. Hvis du starter på p-pillen første dagen du har mensen er du helt sikker mot graviditet fra første dag av – starter du når som helst ellers i syklusen må du bruke kondom(eller ikke ha sex) i to uker før du er sikker på ikke å bli gravid. Så tar man en pille til ca samme tid hver dag i 21 eller 28 dager – etter ca 21-23 dager kommer det en blødning uansett om man tar sukkerpillene eller ikke. Det er viktig å begynne på p-pillen igjen etter 7 pillefrie dager eller 7 sukkerpille dager – uansett om du er ferdig med mensen eller ikke. Hvis man ikke vil ha mensen en bestemt uke kan man bare hoppe over de pillefrie dagene – da vil du heller ikke få mensen. Men husk å spørre legen hvordan dette fungerer med ditt merke.

- Hvis du glemmer en pille er det ikke helt krise - så lenge du husker å ta de glemte pillene før 36 timer senere. Går det lenger tid enn dette er du ikke lenger helt sikker og må bruke kondom eller ikke ha sex frem til brettet du er på er ferdig. Det viktigste er at du aldri må hoppe over en pille – har du glemt en kan du ta den neste dag sammen med den pillen du skal ta. Hvis man vet at man surrer litt til vanlig er det veldig lurt å ha en angrepille, bare i tilfelle.

Jeg syns det er pinlig å spørre om p-piller - for de tror vel at jeg skal ha sex?

- Det trenger man ikke være! De aller fleste jenter som begynner på p-pillen gjør det fordi de vil ha kontroll over mensen sin eller de vil minske plager med veldig kraftige mensblødninger eller -smerter. Det vet leger og helsesøstre godt. Så selv om man begynner på pillen trenger man ikke å ha sex, men man har i hvert fall beskyttet seg dersom det plutselig skulle komme opp! Husk å få med deg noen kondomer mens du er innom legekontoret eller helsestasjonen, så er du i hvert fall helt klar på prevensjonsfronten og slipper å bekymre deg for det i noen år fremover¿