fritz_moen_680_2 (Foto: Heiko Junge/SCANPIX, © PK )
fritz_moen_680_2 (Foto: Heiko Junge/SCANPIX, © PK )
Fritz Moen (Foto: Heiko Junge/SCANPIX, © PK )
Fritz Moen (Foto: Heiko Junge/SCANPIX, © PK )

16 millioner kroner i erstatning

Fritz Moens dødsbo får rekordbeløp etter justismord, men Moens medhjelper er ikke fornøyd.

Beslutningen kom fra Justissekretariatene etter deres behandling av krenkelsen Fritz Moen ble utsatt for i Sigrid Heggheim-saken. Det er vektlagt at krenkelsen var svært langvarig og at den konkrete personlige påkjenning var særdeles stor.

Fritz Moen ble uskyldig dømt for drapene på Sigrid Heggheim i 1976 og Torunn Finstad i 1977. Han sonet 18 år i fengsel, og fikk i tillegg sju år i sikring.

- Opprørende
Privatetterforsker Tore Sandberg har jobbet med saken i ti år. Han reagerer sterkt på at oppreisningen bare gjelder Sigrid Heggheim-saken og ikke Torunn Finstad.

Justissekretariatet finner ikke rettslig grunnlag for å tilkjenne Fritz Moens dødsbo oppreisning for frifinnelsen i Finstad-saken, siden kravet kom etter Moens død. Se intervju med Tore Sandberg her! Artikkelen fortsetter under vinduet.

221748

Ble frifunnet
I 2004 ble Fritz Moen frifunnet for drap og forsøk på voldtekt av Sigrid Heggheim. I 2006 ble han etter gjenopptakelse også frifunnet for drap og voldtekt av Torunn Finstad.

Moen døde i 2005, og fikk dermed ikke oppleve at navnet hans ble frikjent.

- Smålig erstatning
16 millioner kroner i erstatning er et uvanlig stort beløp i norsk sammenheng. 13 millioner er erstatning for ikke-økonomisk skade, altså en personlig oppreisning til Moen nesten tre år etter hans død.

Disse pengene går nå til Fritz Moens dødsbo. Moen har testamentert pengene til døvehjemmet på Nordstrand der han bodde.

(Se TV 2 Nyhetenes reportasje i videovindu under)

221710