budsjettkonferansen_680 (Foto: Thomas Rasmus Skaug/SCANPIX)
budsjettkonferansen_680 (Foto: Thomas Rasmus Skaug/SCANPIX)

Tar fra de rike...

og gir til de fattige. Jens Stoltenberg vil endre skattefordelingen.

Statsministeren har så langt kommet med ett konkret løfte under budsjettkonferansen på Torbjørnrud. Stoltenberg vil at de som har mye penger skal betale mer i skatt, og til VG trekker han spesielt frem Stein Erik Hagen.

- Jeg skal se om Hagen kan bidra med mer. Han kommer definitivt ikke til å få noen lettelser, sier Stoltenberg til VG.

SE VIDEO: Politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, kommenterer skatteuttalelsene til Stoltenberg.

221687

Kranglet om velferdsstaten
Hagen og Stoltenberg har brukt vinteren på til dels hissige debatter om velferdstaten og sosialdemokratiet. Ordkrigen startet da Stein Erik Hagen i et nyttårsintervju med Dagens Næringsliv mente at Stoltenberg styrte Norge mot Sovjet-tilstander. Statsministeren reagerte dengang kraftig på Hagens uttalelser.

221891

Stoltenberg avviser at helgens utspill er et direkte angrep på Hagen.

- Jeg kan se det kan virke som jeg er ute etter Stein Erik Hagen personlig. Men det er de som ham, som har mye, jeg mener. Jeg mener at disse kan bidra med mer, sier Stoltenberg til VG.

Avviser løftebrudd
Statsministeren snakker gjerne om alt regjeringen har fått utrettet, og liker ikke TV 2s fokus på løftebruddene. Søndag sendte TV 2 Nyhetene en gjennomgang av regjeringens løftebrudd. Se innslaget her!

Jens Stoltenberg bestrider at løftene ikke er innfridd.

- For eksempel når det gjelder bistand har vi lovet en prosent av BNI. Vi har trappet over hvert eneste år og nå er vi litt over halvveis, så vi har fortsatt tid til å ta igjen det som mangler på det området som på andre områder, sier Stoltenberg til TV 2.

Ikke øke skattenivået
Etter en gjennomgang på budsjettkonferansen mener regjeringen at de hundre rikeste etter formue i landet betaler fem millioner i formueskatt per snute. Regjeringens mål er at de rikeste bidra med mye mer enn det.

Men selv om Stoltenberg har varslet en omfordeling av skattene, vil han ikke øke skattenivået. Det skal fortsatt ligge på 2004-nivå slik regjeringen lovte i Soria Moria.