teoriprove_680 (Foto: TV 2)
teoriprove_680 (Foto: TV 2)

6 av 10 stryker på teorien

Kjøreskolene frykter for unge sjåførers trafikk-sikkerhet.

Mariell Thodesen skal ta teoriprøva til sertifikatet for første gang. Hun er vel vitende om at 60 prosent av de som prøver seg stryker på teorien. Likevel føler hun seg beredt.

- Jeg har lest en del på nettet. Ja, det er vel egentlig det jeg har gjort, forteller Mariell før hun setter seg ned foran datamaskinen.

En rekke spørsmål om trafikkregler og atferd venter før Vegdirektoratet kan fastslå om hun er en god sjåfør - i teorien.

Flere tar sjansen
Trafikkskolene erfarer at stadig flere tar sjansen på å bestå prøva utan å forberede seg. I snitt har halvparten strøket på teoriprøve de siste sju årene.

- Det har skjedd en endring til at man ikke har ønske om å lære, men rett og slett bare å komme gjennom for å få førerkortet. Og det er uheldig med tanke på at man skal ut i trafikksamfunnet sammen med oss andre. Og der kan det i ytterste konsekvens handle om liv og død, sier rådgiver i Vegdirektoratet Lars-Inge Haslie til TV 2.

Nå frykter trafikkskolene for sikkerheten til de unge sjåførene. De mener dagens føreropplæring får flere til å nipugge.

- Det finnes jo visse pedagogiske prinsipper. Erfaring og forskning viser at opplæring over tid, og ikke minst hvor man går i dybden, er nødvendig for å få en forståelse. Og ikke minst en ansvarsbevissthet, sier administrerande direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund, Leif N. Olsen.

Krever obligatoriske kurs
Det koster mye penger å ta lappen. Derfor velger mange å hoppe over teorikurs under opplæringen. Trafikkskolene krever derfor at teorikursene blir obligatoriske.

- Man kan selvsagt ikke garantere at alle har tillært seg alt. Men sjansen for å tilegne seg er i alle fall større etter et teorikurs enn å pugge noen oppgåver på nett, mener Olsen i ATL.

Vegdirektoratet mener derimot at den nye opplæringsmodellen må få virke før de tar stilling til dette.

- Vi har jo en praktisk prøve som de også skal igjennom for å vise at du klarer å benytte den kunnskapen. Men at noen kan ha nytte av teorikurs for å skaffe seg kunnskapen, ja det kan være, sier Haslie i Vegdirektoratet.

Nok et stryk
Og en som kunne trenge nettopp det er Mariell. Forberedelsene med lesing på nettet fungerte ikke.

- Det gikk litt dårlig. Kanskje jeg burde lese litt i boken også, sier hun etter å ha strøket på teoriprøva.

Men med bare to ukers karantenetid er hun optimistisk.

- Det var jo litt dumt, men jeg får prøve igjen neste gang.