Valg680 (Foto: TV 2)
Valg680 (Foto: TV 2)

Sosialistisk seier i Spania

Det regjerende sosialistparitet i Spania har vunnet valget. Men partiet får ikke flertall i nasjonalforsamlingen.

Spanias sittende statsminister José Luis Rodriguez Zapatero kunne i natt erklære at sosialistene hadde vunnet valget.

Når over 95 prosent av stemmene er telt opp, har sosialistpariet fått 44 prosent av stemmene. Det konservative partiet ligger fire prosentpoeng bak.

- Det spanske folk har talt med en klar og tydelig stemme, og bestemt at vi skal starte en ny era. Jeg vil styre for alle, men når jeg gjør det vil jeg tenke mest på de som er i nød, sa Zapatero utenfor partiets hovedkvarter i Madrid søndag.

Stor valgdeltakelse
Det har vært en stor valgdeltakelse, noe som vanligvis har slått fordelaktig ut for sosialistene- denne gangen var heller intet unntak.

Årets valgdeltakelse ligger tett opppunder rekorden for fire år siden på 77 prosent. Resultatene etter søndagens valg er enda bedre enn da sosialistene vant overraskende for fire år siden.

- For fire år siden sa dere til meg her, at jeg ikke måtte skuffe dere. Dette har jeg ikke glemt, og jeg har prøvd hardt å innfri forventningene deres.

Takknemlig
Statsminister Zapatero takket det spanske folk for sin deltakelse. - Det har vært en høy oppslutning i valget. Det gir grunn til å feire. Takk til alle som har deltatt, og hjertelig takk til alle velgere som med sine stemmer har gitt Sosialistpartiet en klar seier.

Valget har blitt overskygget av fredagens drap på den sosialistiske lokalpolitikeren Isaias Carrasco. Den baskiske separatistbevegelsen ETA anklages for drapet. Cassascos datter skal etter drapat ha oppfordret alle spanjoler om å benytte sin stemmerett.

Store endringer
Zapateros regjering har siden 2004 gjennomført et markant linjeskifte i spansk politikk de siste fire årene. Noe av det første regjeningen gjorde da de ble valgt for første gang var å trekke tilbake de spanske troppene fra Irak.