Illustrasjon prostitusjon (Foto: AFP/SCANPIX, © UT)
Illustrasjon prostitusjon (Foto: AFP/SCANPIX, © UT)

Menneskerett å selge sex

Forbud mot sexhandel er en krenkelse av kvinners grunnleggende rettigheter, hevder dansk menneskerettighetsinstitutt.

- Vi må bli flinkere til å respektere at prostituerte oghar har rettigheter. Det betyr at vi må respektere deres rett til å bestemme over sitt eget liv og egen kropp - og til å selge seksuelle tjenester, sier avdelingsleder Birgitte Kofod Olsen ved det danske Institut for Menneskerettigheter.

FN-anerkjent
Brannfakkelen kommer i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen, der et forbud mot sexhandel var en av kampsakene både i Norge og Danmark.

- Det er viktig å huske at disse rettighetene og frihetene er annerkjent av FNs kvinnekonvensjon, sier Olsen ifølge Politiken.

Hjelper ikke
Under 8. mars-markeringen her hjemme, ga blant annet Gerd-Liv Valla klar beskjed mot sexsalg, da hun holdt en kort appell via SMS. Det er ventet at sexkjøpsforbudet trår ikraft i Norge iløpet av neste år. Men forbud er ikke løsningen, tror det danske instituttet.

- Det vil ikke fjerne prostitusjon. Det vil bare bli ulovlig og skje i det skjulte. Man må heller ha en mer målrettet innstats mot menneskehandel og kriminaliteten som er knyttet til prostitusjon, sier Birgitte Kofod Olsen.