technotrash2_680 (Foto: Gorm Røseth/TV 2)
technotrash2_680 (Foto: Gorm Røseth/TV 2)

Fyller dynga med teknosøppel

Hver nordmann kastet over 16 kilo elektronisk avfall i fjor.

Her ser du resultatet av den norske kjøpefesten. Hauger med tv-er, kjøleskap, frysere, pc-er, mobiltelefoner og annet elektronisk avfall.

Og dette anlegget i Sørum kommune utenfor Oslo er bare et av flere slike anlegg rundt i Norge.

- På våre tilsammen ni behandlingsanlegg for elektronisk avfall får vi inn ca 10 000 vellastede trailerlast, forteller administrerende direktør i Elretur, Hans Løken til TV 2.

Voldsom økning
I takt med velstandsutviklingen øker forbruket og dermed søppelhaugene. Økningen i denne type avfall har vært voldsom de siste 7 åra - fra i underkant av seks kilo avfall per person i 2000 til fjorårets rekord på 16,2 kilo elektronisk avfall fra hver eneste person i Norge.

Og Løken vet hvem som har skylda for den voldsomme økningen.

- Det er vi forbrukere som ønsker å bytte ut vareparken vår etter mote og skjønn. Vår virksomhet speiler salget av nye produkter.

Etterlyser mobiltelefoner
Den gode nyheten er at det meste av avfallet blir gjenvunnet. Nesten 87% av søppelet får liv som deler til nye produkter.

Men en ting ønsker de seg mer av: mobiltelefoner.

- Vi gjorde en undersøkelse for noen år siden hvor det viste seg at 16 til 25-åringer skiftet mobiltelefon hver niende måned. Da er det ikke snakk om avfall, da er det snakk om mote. Og kanskje litt for mye penger blant folk, sier Løken.

technotrash_680 (Foto: Gorm Røseth/TV 2)
technotrash_680 (Foto: Gorm Røseth/TV 2)