PinUp
PinUp

Derfor kaster norske menn klærne

Fotograf John Andresen har gjort det til et levebrød å ta bilder av avkledte norske menn. LørdagsMagasinet ble med da Ragnar Bragvin Andresen (20) poserte foran kamera.

- Jeg kaller det pinupbilder. De skal være flatterende. Se bra ut, og kroppen skal komme godt fram, sier fotograf John Andresen til Lørdagsmagasinet. Etter tyve år som profesjonell danser jobber han nå fulltid som profesjonell fotograf.

SE FLERE BILDER OG LES VEGARD B. NORMANNS BLOGG HER

- Håper det skaper blest
De fleste som kaster klærne foran linsa hans er idrettsmenn og ballettdansere. Blant dem er Quincy Jones, fotballspillerne Christian Brink og Lars kristian Eriksen, bryter Fritz Aanes og sprinteren Lars Halvard Grimsrud. Idrettshåpet Ragnar håper de avkledte bildene av ham kan skape blest om han som idrettsutøver. Han satser nå på en karriere innenfor langrenn og rulleski i Sportsklubben Njård.

- Jeg håper folk ser det som sporty bilder. Jeg har sett mange idrettsutøvere som har gjort dette tidligere. Jeg er ikke den første som gjør det, så jeg føler det ikke som om jeg bryter noen barrierer, sier han til LørdagsMagasinet

Utenlandske forbilder
- Jeg synes mannen har blitt et større sexobjekt de siste åra, sier Ingeborg Heldal, redaktør i damebladet Cosmopolitan

- Mannen har nok alltid vært et sexobjekt for kvinner, men nå er det blitt lov å bruke menn som sexobjekt. Menn har også i større grad lov å se på seg selv som sexobjekt, sier redaktøren som tror at grunnen til at flere norske menn nå vil fremstilles som sexobjekt skyldes deres utenlandske forbilder.

Redaktør i damebladet Cosmopolitan, Ingeborg Heldal, tror at grunnen til at flere norske menn nå vil fremstilles som sexobjekt skyldes utenlandske forbilder.

- David Beckham har gått i bresjen i en av de største mannsbastionene, engelsk tippeliga. Han har frontet den ved å gjøre utrolig seksualiserte reklamekampanjer for designerundertøy, hvor kameraets fokus ikke ligger på ansiktet hans, smiler Heldal og viser fotballspillerens reklamekampanje for Emporio Armani.

I følge kjønnsforsker og forfatter Knut Kolnar tør nå flere menn å sette kroppen på utstilling. Og i dag bygger stadig flere menn sin identitet på hvordan kroppen ser ut.

- Den negative siden ved den nye estetiseringen og kroppsfikseringen hos menn er at menn kan fanges i kulturelle stereotypier på lignende måte som kvinner tidligere har gjort. I mange tilfeller kan det virke som om begjæret etter seksualisert identitet er viktigere enn begjæret etter seksuell tilfredsstillelse, intimitet etc., sier kjønnsforskeren til LørdagsMagasinet.

- Det er pokker meg på tide at mannen seksualiseres mer. Nå har jentene blitt seksualisert og avfotografert i årevis. Nå er det gutta sin tur. Dette er den nye mannen vet du, ler damebladredaktøren.