Japansk kystvakt. (Foto: Reuters)
Japansk kystvakt. (Foto: Reuters)

Hval-aktivister beskutt

Aktivistskipet Sea Sheperd og kaptein Paul Watson ble fredag angrepet med granater da de aksjonerte mot et japansk hvalfangstskip.

- Vi hadde en konfrontasjon med japanerne og vi sendte stinkbomber og råttent smør på dekket deres, sier Paul Watson.

Smellskudd mot aktivistene
Hvalfangerne hadde med seg mannskaper fra den japanske kystvakten med seg ombord i skipet. De svarte med å kaste en type smellskudd mot aktivistene.

Kystvaktens mannskaper var iført hjelmer og skuddsikre vester, mens de kastet smellskuddene fra taket på broen av hvalfangstskipet.

Watson uttalte til Australsk radio at de kastet stinkbomber på det japanske fabrikkskipet Nisshin Maru, som svarte med smellskuddene.

Den japanske kystvakten forklarer at smellskuddene som ble brukt ikke er å regne som våpen, men brukes til å kontrollere folkemengder.

Forferdelig og unødvendig
Japan ser på hvalfangsten som en tradisjon i japansk kultur, selv om de godkjente en antikommersiel hvalfangstavtale i 1986. Siden 1987 har de drevet det de omtaler som forskningsfangst av hval.

Antihvalfangst-aktivistene sier at de ser på hvafangsten som forferdelig og unødvendig.

Australia har tidligere lovet å forsøke å stoppe Japans hvalfangst, men de to landene har blitt enige om at det ikke skal gå utover samarbeidet mellom de.