Ryktespredere
Ryktespredere

De nye ryktesprederne

Rykter og sladder spres på internett og SMS i rekordfart. Det er ikke bare utenlandske nettsteder - flere norske nettsteder sprer også sladder om kjendiser.

Lørdagsmagasinet på har møtt noen av ryktesprederne. I programmet som sendes lørdag kveld på TV 2 kommer det frem at internett og SMS er blitt vår tids sentralborddamer. Blogger på nettet er blitt rene sladdermaskiner.

Hva mener du? Klikk her for å diskutere på Vegard B. Normanns blogg

Sladder-reportasjen ser du øverst i denne artikkelen.

Rykter og sladder har aldri spredd seg så fort som det gjør i vår nye digitale hverdag.

Dritt på Hegnar.no
- Hvis jeg vil finne noe dritt en dag, går jeg på debattsidene til Hegnar.no, sier avtroppende redaktør i Ny Tid, Martine Aurdal til TV 2.

- Mennesker har alltid sladret og spredd rykter. Men det har blitt lettere på spre ryktene raskere til flere enn før. Og det har blitt lettere å skaffe seg informasjon om ryktespredning uten å kjenne noen i det hele tatt, sier Aurdal.

En av dem som forteller om hva som skjer i hovedstadens natteliv er Tonje Skjervold. På bloggen OsloNights.no finner du hennes bilder av kjente og ukjente fjes - tatt hele natta igjennom.

- Folk har jo en enorm eksponeringsvilje i 2008. På alle mulige måter. Bloggtrenden er en konsekvens av det - bildeblogging også. Folk stiller opp, og folk liker å bli tatt bilde av! slår Skjervold fast.

- Facebook er verre
Skjervold har rapportert fra stedene hvor trendy Oslo-folk ferdes i tre år. Hun går ut to til tre ganger i uka, og i løpet av en kveld tar hun 4-5 hundre bilder av feststemte folk.

- Hvilke rykter er det du sprer på OsloNights?

- I den grad man kan kalle det rykter, er det at man kan se hvem som var på fest og hva som skjedde der. Det kan oppstå rykter av sånne bilder, men det kan det av alt man foretar seg i 2008. Jeg synes for eksempel Facebook, der folk legger ut bilder selv, er en ganske mye verre ryktespreder, sier hun.

Men det finnes norske bloggere som tar langt mindre hensyn enn Skjervold. Den anonyme nordmannen bak siden "Ryktesprederen" har i ett år offentliggjort navn og bilder på kjendiser under politietterforskning. Dette er personer som norsk presse ellers har valgt å anonymisere.

Ryktesprederen forsvant
Etter at Lørdagsmagasinet forsøkte å komme i kontakt med personen bak nettsiden tidligere denne uka, forsvant "Ryktesprederen" fra internett.

- Jeg synes det er ganske grove påstandene på ulike blogger. Både som usanne rykter og som rene karakteristikker på personer. Her går de så langt at hvis noen hadde blitt prøvd for retten hadde de kunnet det, sier redaktør Aurdal.

- Det kan ikke være sant, sier Kjell Nordstrøm og rister på hodet over det han leser på internett.

Bajas-bulldog
Nordstrøm er også kjent som kjendisdesigneren Baron von Bulldog. På sin blogg omtaler han flere norske kjendiser svært krenkende.

- Jeg angrer på det jeg skrev om Kurt Nilsen. Men jeg skrev jo også at dette burde jeg egentlig ikke skrive. Men jeg klarte ikke å holde igjen. Den angrer jeg på, og det kan jeg gjerne be om unnskyldning for. Beklager Kurt Nilsen, for at jeg kalte deg en kloning av Miss Piggy og en hobbit.

- Du er ganske slem i din blogg?

- Jeg synes jeg er morsom, men det kommer jo an på hvilken humor man har. Men det er dødsvanskelig å være ironisk når man skriver. Ironisk kan man være når man snakker. Men jeg har skjønt at jeg må kanskje dempe det litt. Jeg har i alle fall fått klar beskjed fra min PR-agent om at jeg må holde kjeft. Men det klarer jeg ikke, ler han.

Ifølge redaktør Aurdal har ikke temaene for hva vi sladrer om forandret seg så mye.

- I det private dagliglivet sladrer vi om det samme som vi alltid har gjort. Men vi har nok fått utvidet rammen for hvem vi sladrer om fordi vi har fått så mange flere personer vi forholder oss til gjennom at så mange har blitt kjent gjennom mediene. Og dermed interesserer vi oss for privatlivet til langt flere enn vi gjorde før, sier Martine Aurdal.

Se Lørdagsmagasinet lørdag kl. 18.45 eller på TV 2 Sumo.