somalidemo_680 (Foto: Petter Sørum Johansen/TV 2)
somalidemo_680 (Foto: Petter Sørum Johansen/TV 2)

Demonstrerte mot PST

Norsk-somaliere vil gi penger til det de kaller en politisk kamp i hjemlandet.

Med plakater og bannere høyt hevet samlet hundrevis av norsk-somaliere seg i dag i en demonstrasjon. Samtlige av de største somaliske foreningene i Norge var tilstede og marsjerte fra Grønland torg til Stortinget.

Demonstrantene ropte slagord til støtte for de terrorsiktede somalierne som i følge PST skal ha bidratt med pengestøtte til terrorvirksomhet i hjemlandet.

- Vi viser verden og det norske samfunnet at vi er frihetskjempere, ikke terrorister. Det er en ulovlig okkupasjon av Somalia, og det er USA som står bak, sa talsmann for demonstrasjonen Ali Hassan til TV 2.

Samlet inn penger
Utenfor Stortinget samlet demonstrantene inn penger for å markere at de vil fortsette å sende penger til motstandsgruppene i Somalia. Det tiltross for at tre somaliere ble siktet for finansiering av terrorvirksomhet i forrige uke.

- Vi fortsetter å sende penger til Somalia. Så lenge det er okkupasjon i Somalia vil pengestøtten fortsette, fastlår Ali Hassan.

somalidemo_680 (Foto: Petter Sørum Johansen/TV 2)
somalidemo_680 (Foto: Petter Sørum Johansen/TV 2)

Kritikk av Human Rights Watch
Det er en regjering støttet av Etiopia og USA som styrer i Somalia. I en fersk Human Rights Watch rapport får Etiopia kritikk for brudd på internasjonale humanitære lover.

I 2007 forårsaket etiopiske rakettangrep og tungt artilleri i Mogadishu at nærmere 400 000 mennesker ble fortrengt fra sine hjemområder.

Etiopias kamper mot opprørsbevegelsen i Somalia får også kritikk for flere brudd på menneskerettighetene.

Politisk minefelt
Tilstede under demonstrasjonen utenfor Stortinget var også advokat Frode Sulland som forsvarer den hovedsiktede somalieren. Han mener dagens demonstrasjon var en manifestasjon av støtte til en vanskelig politisk sak.

- Det setter fokus på hvor politisk dette er. PST har beveget seg inn i et minefelt hvor det er mange vanskelige spørsmål som reiser seg, sa Sulland.