bjørk680 (Foto: AFP/SCANPIX, © goh/AD)
bjørk680 (Foto: AFP/SCANPIX, © goh/AD)

Kina varsler artistsensur

Kinesiske myndigheter vil stramme inn på hvilke artister som får opptre i landet etter at Björk ropte Tibet-slagord fra scenen søndag.

- Björks utbrudd var et overtramp mot kinesisk lov, og virket sårende på det kinesiske folks følelser, sier det kinesiske kulturdepartementet i en uttalelse fredag. Kulturdepartementet understeker ifølge nyhetsbyrået AP at ingen land har anerkjent Tibet som en selvstendig stat.

Nå varsler den kinesiske regjeringen om at det vil bli vanskeligere for internasjonale artister å få tillatelse til å opptre i Kina.

Omstridt Kina-styre
Den islandske artisten ropte «Tibet, Tibet» etter at hun hadde fremført sangen «Declare Independence» under en konsert i Shanghai søndag. Utbruddet fikk stor oppmerksomhet i Kina, hvor det sjelden forekommer kritikk mot myndighetenes Tibet-politikk.

Tibet ble annektert av Kina i 1950. Styret er svært omstridt, og Tibets frigjøringsbevegelse, med Dalai Lama i spissen, har mottatt bred internasjonal støtte.

Frigjøringsaktivist
Björk har også tidligere brukt sangen for å vise sin støtte til frigjøringsbevegelser. Blant annet dedikerte hun sangen til Kosovo under sin opptreden i Japan i februar, skriver AP.