Mia Törnblom
Mia Törnblom

Slik får du bedre selvfølelse

Er du en som alltid sammenligner deg med andre og har lav selvfølelse? Du kan godt være en suksessrik person struttende av selvtillit, men likevel ha verdens laveste selvfølelse mener den svenske coachen Mia Törnblom.

Den svenske suksessforfatteren, foredragsholderen og coachen Mia Törnblom mener selvtillit handler om hva du gjør, mens selvfølelse handler om hva du er.

- Alle med lav selvfølelse styres av selvsentrert redsel, sier Mia Törnblom til Lørdagsmagasinet.

I LørdagsMagasinet denne uka får du møte damen som er en av Sveriges mest etterspurte foredagsholdere og som coacher næringslivstopper, idrettstjerner og andre med sitt enkle budskap: Du får et bedre liv med mer selvfølelse, den kan trenes opp, og du kan forandre livet ditt bare du er villig til å gjøre det som må til.

GRATIS: Se tidligere sendte saker fra LørdagsMagasinet

Selv har hun gått en lang vei, og bruker sin egen historie til å vise oss at alt er mulig. For 11 år siden var Mia hjemløs, heroinmisbruker og kriminell. Hennes følese av egenverdi var lik null.Selvfølesen var blitt til selvforakt.

Til slutt kom ønsket om forandring, hun måtte bli nykter, og måtte lære å gi seg selv kjærlighet og mer selvfølelse.

Det gjør hun ved å sette av tid hver dag til å trene opp selvfølelsen.

- Først må man gjøre en storrengjøring prøve å bli klar over hva man egentlig vil og drømmer om, hva slags behov man har. Mange er så innrettet mot andres ønsker at de ikke vet hva man selv trenger, sier hun i reportasjen.

- Så må man minne seg selv på at man er bra nok, tilgi seg selv mer, være rausere mot seg selv og slutte å sammenligne seg med andre.

For enkelt

Boka "Selvfølese Nå " har solgt i mer enn 500 000 eksemplarer - og er en slags oppskrift på hvordan du kan trene selvfølelsen din. Den oppfordrer deg for eksempel til å skrive minst tre bra ting om deg selv i din "Jeg er bra bok" hver kveld. Der skriver du også en liste over hva du har å være takknemlig for og hva du trenger hjelp til.

Mia Tørnblom blir møtt med kritikk om at dette er selvfølgeligheter, og at det er altfor enkelt å tro at alle kan forandre sine liv.

Til kritikken svarer hun:

- Jo det er enkelt, men det er vi mennesker som er så kompliserte.

Hun står fast på at alle kan forandre sine liv, men de må først ha en vilje til forandring og så gjøre det som kreves.

I Lørdagsmagasinets reportasje møter du også psykiater Gunnar Cramer. Siden 1988 har han og kollega Dag Furuholmen holdt kurs i såkalt psykologisk trening.Sammen har de utgitt boka "Våg mer - få en bedre hverdag med psykologisk trening". Han mener som Mia at endring krever en stor porsjon egeninnsats, og sammenligner det med fysisk trening, ingen kommer i god form bare fordi de ønsker det, de må jobbe for det også. Og akkurat som når du begynner å trene og blir støl vil all endring medføre en god porsjon ubehag mener han.

Cramer er tydelig på at ingen klarer å endre lært atferd ved å gå på et foredrag eller lese en bok alene. Likevel synes han det e flott at Mia Tørnblom gir folk håp og bruker sin egen historie for å vise oss at ingen ting er uforanderlig - det er ikke slik at "vi bare er sånn ".

Se LørdagsMagasinet på TV 2 kl. 1845