gaza680 (Foto: EPA/Scanpix, © MS AO)
gaza680 (Foto: EPA/Scanpix, © MS AO)

Jubel etter terrorangrep

Torsdagens angrep, hvor minst åtte personer mistet livet, ble i natt feiret i Gaza og i flyktningeleire i Sør-Libanon.

Minst åtte ble drept, og ni personer skadet, da en mann skjøt vilt rundt seg på en jødisk skole i Jerusalem i går. Angrepet skal ha vært det verste palestinske angrepet i Jerusalem siden 2004.

Over 80 personer var samlet i skolens bibliotek for å planlegge den jødeiske høytiden Purim da mannen startet skytingen. Ifølge vitner skal mannen ha rukket å avfyre mellom 500 og 600 skudd før han selv ble skutt.

Forsøkte å rømme
- Han skjøt tilfeldig rundt seg, sier et av øyenvitnene til nyhetsbyrået AP. Mange av studentene forsøkte å rømme, og flere hoppet ut av vinduene for å slippe unna skytingen.

En av studentene, Yitzhak Dadon, fortalte at han hadde klart å skyte gjerningsmannen to ganger i hodet. Det skal ha vært en israelsk soldat som avfyrte de dødelige skuddene mot mannen.

Blodbad
- Hele stedet så ut som et slakterhus, sa Yehuda Meshi Zahav, leder for redningsselskapet som kom til åstedet. - Gulvet var dekket av blod. Hellige bøker som lå på gulvet fløt rundt i blodet.

Etter angrepet samlet en større folkemengde seg utenfor biblioteket. De ropte ut slagord om hevn og «død over araberne», skriver AP.

blodigbok680 (Foto: AP/Scanpix, © MH AMB**LON**)
blodigbok680 (Foto: AP/Scanpix, © MH AMB**LON**)

Kan ha røtter til Hizbollah
Ifølge Hezbollah's Manar satellite Television Station er det en til nå ukjent palestinsk gruppe kalt «The Martyrs om Imad Mughniyeh and Gaza» som er ansvarlige for angrepet på den religiøse skolen. I israelsk media spekuleres det imidlertid om angrepet ha røtter til Hizbollah i Libanon. Dette er foreløpig ikke bekreftet.

Danset i gatene
Gjerningsmannen skal være fra Øst-Jerusalem. Israelske sikkerhetsstyrker aksjonerte i natt mot mannens hjem, og minst et familiemedlem skal ha blitt pågrepet.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, fordømte torsdag kveld angrepet. I en pressemelding sa Abbas at han fordømmer alle angrep på sivile, både palestinere og israelere. Samtidig ble angrepet feiret i Gaza og i flyktningleire i Sør-Libanon. Tusenvis av mennesker danset i gatene.

Fordømmer angrepet
- Feiringen av terrorangrepet viser at disse menneskene ikke bare er fiender av Israel, men fiender av menneskeheten, sier den israelske regjeringens talsmann Mark Regey til AP. Det ble i natt gjennomført flere luftangrep på Gaza. Tre mennesker skal ha mistet livet.

Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice, som senest onsdag ba Abbas gjenoppta fredsforhandlingene med Israel, karakteriserte angrepet som en handling basert på «terror og fordervelse», og fordømte handlingen. Rice fortalte at hun hadde snakket med den israelske utenriksministeren Tzipi Livni, og uttrykt sin medfølelse til det israelske folk og til pårørende av de drepte.

Derimot ble angrepet støttet av Hamas.

– Vi velsigner angrepet. Det vil ikke bli det siste, sa Hamas i en tekstmelding som ble sendt til media i torsdag kveld.

Forsøk på forhandlinger
Angrepet fant sted samme dag egyptiske myndigheter forsøkte å få i stand våpenhvile mellom palestinske militante krefter og Israel. Gjennom forslaget, som har støtte av USA, vil også handels- og reiserestriksjonene i Gaza oppheves, melder AP. Det er ikke kjent hvordan angrepet torsdag kveld vil påvirke forhandlingene.

TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik sier det er blitt vanskeligere for palestinere å bevege seg rundt i byen. Se video!