Vibeke Madsen og Shezana Islam (Foto: TV 2)
Vibeke Madsen og Shezana Islam (Foto: TV 2)

Får hjelp inn i arbeidslivet

Kvinner med innvandrerbakgrunn sliter med å få seg jobb. HSH og Oslo kommune trår til for å hjelpe dem.

På kvinnedagen i fjor hadde administrerende direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Vibeke Madsen, et møte med flere innvandrerkvinner som fortalte om problemene med å komme inn i arbeidslivet.

- Det var et par stykker som fortalte at de trodde de måtte bytte navn for i det hele tatt å komme på intervju, sier Madsen til TV 2 Nyhetene.

- Det gjorde et så sterkt inntrykk at jeg tenkte at vi måtte gjøre noe.

Mentorprogram
Dermed kom ideen til et prosjekt der personer i arbeid kan veilede mennesker som ønkser å komme inn i arbeidslivet.

Shezana Islam (Foto: TV 2)
Shezana Islam (Foto: TV 2)

- Jeg har en direkte kontakt i arbeidslivet, jeg har fått veiledning i hva jeg skal ta master i og tilbud om å skrive masteroppgaven i samarbeid med næringslivet, sier norsk-pakistanske Shezana Islam.

Hun er veldig fornøyd med mentorordningen.

Vellykket
Prosjektet var så vellykket at HSH nå vil danne et såkalt gründernettverk for innvandrerkvinner.

Parallelt med dette starter også Oslo kommune opp med en mentorordning, der de tar sikte på å få alle kvinner med minoritetsbakgrunn ut i arbeid.

- Derfor søker vi mentorer som kan tilby sin kunnskap og veilede ulike personer utifra sin yrkesbakgrunn, sier avdelingsdirektør i Helse- og Velferdsetaten i Oslo kommune Ellen Kobro.

- Få øynene opp
Shezana Islam håper nå at både det offentlige og næringslivet får øynene opp for de ressursene innvandrerkvinner sitter inne med.

- Kvinner med en annen bakgrunn er en ressurs, de har en naturlig kulturforståelse og snakker ofte flere språk, sier hun.