Knappen, Tid for hjem
Knappen, Tid for hjem

Overraskelseshagen

Her finner du beskrivelse av arbeidet samt hvilke produkter og planter som er benyttet.

Designer Darren liker hageflekken på Knappen. Den har fin utsikt mot båthavnen, den kan med litt oppfinnsomhet bli ganske usjenert og den er et godt prosjekt med tydelig avgrenset areal. På den ene siden ligger huset, i bakkant er det en fjellvegg og resten er inngjerdet og høyt hevet over omkringliggende område.

Darren har ikke tenkt å gjøre noe som helst som minner om forutsigbarhet og hagetradisjon. Nei, her skal det være en overraskelse å komme inn i hagerommet, og nye materialer skal tas i bruk. Det er ikke noe som er umulig, er hans motto.

Han ønsker at området skal få en lekker sitteplass. Denne skal plasseres på en rund platting som skal kunne snues i forhold til sol og vær, den skal være delvis skjermet for vind og regn og den skal være vedlikeholdsfri. Videre skal sitteplassen ha forbindelse til huset, også med vedlikeholdsfrie materialer. For å skape ro skal det anlegges plen og rundt denne skal det bli en spennende beplanting. Ja vel sier vi, fire dager ...

Arbeidet

Det første vi må gjøre, er å grave bort store kampesteiner som ligger i jordmassene på området. Videre må vi grave av masse som ligger inntil fjellveggen, denne må avdekkes for at vi skal kunne bestemme oss for nivå og plassering av uteplass.

Man vet aldri hva terrenget skjuler før man begynner å grave, og det er ikke mulig å ha en endelig plan for plassering av noe som helst før disse sannhetene kommer fram i lyset. Gravearbeidet blir gjort med en minigraver og uønsket masse havner i container.

Darren bestemmer så hvor gangveien fra husets bakdør skal gå, hvor denne skal møte plattingen til uteplassen, og hvor plattingen skal være. Deretter bestemmes nivåer.

Det er et møysommelig arbeid med papir, kalkulator og lasermåler. Endelig plassering av elementene blir markert med spraymaling på bakken og nivåer angitt på trepinner.

Plattingen: For å få til denne karusellen av en platting må vi først støpe et rundt fundament.

Tilstrekkelig med masse blir gravd ut og vi bygger forskaling. I bunnen av forskalingen legger vi pukk, deretter 5 cm isolasjon (Rockwool markisolasjon) og armeringsjern.

Armeringsgitteret blir plassert i plastholdere slik at det holder seg på plass og til slutt vil befinne seg midt inne i støpen, opp fra isoporen og under den ferdige overflaten.

Vi må være nøye med alt dette arbeidet. Om kanten på forskalingen ikke er i absolutt vater, vil plattingen bli skeiv og det å konstruere noe som skal kunne gå rundt oppå der blir en umulighet.

Etter at plattingen er støpt, setter Stein i gang med konstruksjon av understell til det runde dekket. Dette er som et bjelkelag til en terasse, men beregningene er vanskelige da det skal bære mye vekt og denne må fordeles jevnt utover. I midten av rundingen skal det monteres et stålrør, terrassen skal sentreres rundt dette, og ved hjelp av kulelager i midten og hjul på undersiden av sirkelen skal det hele kunne snus rundt.

Dekket på plattingen er av plast. Beach-plank er navnet på et helt nytt materiale som ser ut som planker men er laget av resirkulert plast blandet med flis fra brukte paller.

Resultatet er blitt et vedlikeholdsfritt materiale som er godt å gå på, tørker fort og ikke blir glatt. Det kan spyles og kostes men skal altså ikke oljes, beises, males eller impregneres!

Plastplankene blir skrudd fast på bjelkelaget på samme måte som man ville gjort med vanlig treverk, dog med litt tettere avstand mellom bjelkene (40 cm. I stedet for 60 som er vanlig når man jobber med treverk). Plastplankene sager man med vanlig verktøy.

Benk: På toppen av plattingen blir det så bygget en benk som har form som en halvmåne.

Denne har høy og buet bakrygg, til beskyttelse mot vind. Møbeltapetserer Anders Kristian lager madrass og puter etter mål. Disse blir trukket med rødt stoff, og dette er faktisk vanntett og beregnet på utendørs bruk. Det både ser ut som og føles som mokka eller semsket skinn, men er altså vanntett.

Bordet: Bordplaten er også halvmåneformet og denne har vi støpt. Vi la isolasjonsmateriale på en kryssfinerplate, skar ut halvmåneformen, la i armeringsjern og fylte på med betong. Genialt. Vi laget også en ramme som lå i midten slik at bordplaten fikk et firkantet hull - her skal det monteres gassbluss.

Understellet til betongplaten sager vi til i Sellcon som er ferdigkjøpte klosser av porebetong. De er ganske lette i vekt og enkle å jobbe med.

Mot benken lages det et rom under bordet for plassering av gassflaske.

Til slutt limer vi fliser på understell og bordplate. Flisene er frostsikre og også varmebestandige da disse skal kunne tåle både vinter og varme fra gassen.

Prikken over I’en på bordet er et lavasteinbål. Dette er en nedsenket flammedekorasjon bestående av gassbluss, rist og lavasteiner.

Når gassen tennes, blir dette etter hvert til glødende steiner med flamme, både dekorasjon, lys og varme på en gang! En slik sak kan bestilles og må monteres av autorisert personell.

Taket: Over sitteplassen skal det være seiltak. Vi har fått sydd et trekantet seil hos seilmakeren, i hjørnene er det maljer og wire er festet til disse. Så har vi satt to stålrør i bakken (fundamentert med sement) og en bolt i fjellet bak sitteplassen. Seilet blir så spent opp mellom disse tre punktene.

Gangveien: Gangveien skal gå fra husets bakdør til fremsiden av den runde sitteplassen. - I en hage skal man aldri lage stier som går den korteste og retteste veien, sier Darren, her handler det om å la veien bli til en opplevelse der omgivelsene får mulighet til å forandre seg. Det er høydeforskjell fra døren og ned til plattingen, men Darren skal selvfølgelig ikke ha trappetrinn, nei her skal det lages bakke. Skrå platting altså.

Igjen brukes det lasermåler og vi markerer nivåene på pinner. Strekker snorer og bestemmer hvor vi vil ha fundamentering. Vi graver ut masse fra bakken, lager forskaling, fyller i pukk i bunnen, armeringsjern og støper så. På disse trinnene blir det så bygget bjelkelag til gangveien. Festes med beslag og bolter i betongen. Alt impregnert treverk som går ned mot/ inntil bakken blir behandlet med en blanding av tretjære, linolje og amerikansk terpentin.

Tilslutt legges Beach-plank plastplanker også på gangveien, og vi har laget en buet vei, med skrå og halvskru ned til en rund og dreibar sitteplatform! Snakker om c-moment ...

Plen og beplanting: Størstedelen av det resterende området skal nå få grønn plen. Vi har kjøpt plen på rull, ikke mye tid til å så plen her ¿

Området blir raket for steiner og tråkket til. Målet er å få et jevnt underlag der gresset har like muligheter til å få festet røttene sine alle steder, og der regn har like muligheter til å renne unna. Ujevnheter i underlaget kan føre til synk i plenen, at vann blir stående, og til at gresset er grønt og sunt noen steder og glissent andre steder.

Deretter blir plenen rullet ut og kanter og skjøter renskåret. Til slutt får gresset grundig vanning. Dette må gjentas til gresset har etablert seg med ordentlige røtter.

Rundt kantene på hele hageflekken har Darren valgt ut planter i ulike høyder. Valget er gjort ut fra form og farge på bladverk og ikke mange blomstrende planter har fått innpass. Tanken er at når plantene har vokst seg til, skal det gi et frodig inntrykk, det skal være pent året rundt, i all slags vær, og det skal være lettstelt.

Selve hovedstrukturen utformes med eviggrønne busker. Noen større tujaer får stå som solitærplanter, store bambusplanter blir satt på ene siden av benken og en hekk av barlind følger den buete gangveien. Barlinden blir klippet i skrånende høyde slik at de laveste er foran sitteplassen, de høyeste på siden.

Mindre vintergrønne planter plasseres langs gjerdet, under lønnetreet og bak ved fjellveggen. Dette er planter som ikke skal bli så mye større enn det de er nå. Deretter plantes en mengde forskjellige prydgress, bladliljer, litt lavendel og bak mot fjellveggen klatrehortensia. Systemet i beplantingen er alltid mange planter av samme sort sammen, ikke blanding av en og en sort overalt.

Det blir også laget en sti av tråkkeheller som føre fram mot forsiden av huset. Her brukes ferdiglagede betongheller som er støpt og farget slik at de ser ut som naturstein. Hellene legges ut etter ”skrittmetoden” : Darren går en tur og ser seg om og vi legger heller i forsporene hans!

Belysning: En hage skal kunne brukes også om kvelden sier Darren, og da trengs belysning.

Elektrikeren vår legger ut strøm til diverse belysning, til og med en stikkontakt for utebruk blir montert i andre enden av plenen. Belysningen består av spotter som lyser oppover og spotter som lyser nedover. Oppoverbelysningen blir plassert under bambusplantene og nedoverbelysningen innimellom øvrig beplanting.

Dette prosjektet krever enormt mye arbeid. Til dels er det vanskelig og ellers er det tungt.

Det er varmt og det er mye knott når det ikke er fult så varmt. Men, vi får lønn for strevet! Når mørket faller på siste kvelden, ser vi at vi faktisk har skapt en helt egen verden på en liten neglisjert hageflekk.

Materialer og produkter:

BeachPlank® terrassebord: Bergene Holm AS - www.bergeneholm.no - tlf. 33 15 66 66 (føres i byggvareforretninger)

Impregnerte materialer til stenderverk: Bergene Holm AS

Tråkkeheller: Aaltvedt betong as - www.aaltvedt.no

Stålkonstruksjon til platting: Størksen stålindustri as

Seil: Seilmaker Iversen 55 55 74 50/ 55 17 84 00

Madrasser og innerputer til benk:www.nevotex.no

Trekk til puter og madrass: Rød Sycomore, vanntett - www.nevotex.no

Sying av trekk: Møbeltapetserer A.K. Walløe - tlf. 55 27 05 47/ 958 19 519

Gassbluss og lavastein, nedsenket flammedekorasjon: Romerike Peis & Varme - www.rpv.no - tlf. 23 17 82 00

Montering gassbluss: Erik Rud Olsen - Romerike peis & varme - tlf. 97 14 21 20

Fliser: Refin Chalon 10 x 10 cm fra Flisekompaniet, avd. Fabrikkgaten 10 i Bergen - tlf. 55 20 57 00 - www.flisekompaniet.no

Belysning: IFØ Electric AS - tlf. 23 37 81 10 - www.ifoelectric.no

Materialer til sittebenk: Geitanger bygg as

Behandling av tre i sittebenk: Gjøco terrassebeis nøytral, blandet med pigment for å få et gråblått skjær på det impregnerte treverket - www.gjoco.no

Plen på rull: Steinsenteret Åsane sand og singel,Morvik 7, 5122 Morvik - tlf. 55 19 97 70

Planter: Åsane hagesenter, Åsamyrane 90, 5116 Ulset - tlf. 55 39 56 00

Jord: Arna jordsortering - tlf. 55 24 36 03

Porebetong til bord: Johs Helvik - tlf. 55 29 78 19

Minigravemaskin: Flex utleie, Midtun

Containere: Containerservice

Betong: Betong Vest as - tlf. 55 11 66 00

Elektriker: Stig Dahle, Folgefonn Elektro Bergen AS - tlf. 55 34 10 88

Planteliste:

Taxus media 'Hillii' - Hybridbarlind - søyleform 80-100 cm

Taxus media 'Hillii' - Hybridbarlind - søyleform 60-80cm

Taxus media 'Hillii' - Hybridbarlind - søyleform 50-60 cm

Taxus media 'Hillii' - Hybridbarlind - søyleform 40-50 cm

Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana' - Trådsypress - 25-30 cm

Ligularia dentata - Breinøkketunge - gul-oransje

Bergenia cordifolia - Hjertebergblomst - rødlige

Clematis integrifolia - Stålklematis - mørkeblå

Calamagrostis acutiflora - Hagerørkvein

Molinia

Pinus mugo 'Mughus' - Dvergbuskfuru - 60-80cm

Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' - Laurbærhegg - 40-50 cm

Malus balero

Lavandula angustifolia Munstead dwa - Lavendel - blå

Stachys byzantina Silver Carpet - Lammeøre

Hosta x fortunei - Breihosta - blålilla

Acer palmatum 'Dissectum' - Viftelønn - 50-60 cm

Thuja occidentalis 'Smaragd' - Vanlig Tuja - Pyramideform 150-175 cm

Varierte stauder:

Juniperus squamata 'Blue Swede' - 40-50 cm

Bambus i deko. potte tre stk.

Hydrangea petiolaris - klatrehortensia - stor

Blå gress - store

Cortaderia selloana

Mischanthus floridulus