forung_680 (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)
forung_680 (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)

For ung for Norge

Mor og to eldre søsken er Norske borgere. Men styresmaktene mener lillebror Resen er for liten til å være norsk.

Tre år gamle Rasti og fem år gamle Diljin er norske statsborgere. Det samme er også mamma. Men lillebror på 11 måneder kan sålangt bare drømme om å bli nordmann.

For da minstemann kom til verden ved Nordlandssykehuset 1. april i fjor, trudde familien i Bodø at en norsk statsborger var født. Men der tok de grundig feil

- Vi sier til ham: "Stakkars deg. Du er ti måneder og har fått avslag tre ganger siden du ble født", forteller pappa Shaban Jasmin.

Født i Norge
Og det til tross for at han er født og bor i Bodø. Lille Resen er rett og slett for ung til å bli norsk.

I følge utlendingsmyndighetene er kravet i statsborgerloven at man har bodd eller oppholdt seg i Norge de siste to årene, og da med godkjente arbeids- eller oppholdstillatelser med minst ett års varighet.

- Det er et stort problem. For så lenge han ikke får norsk statsborgerskap, hva får han da, spør pappa Shaban.

Gjennomgang av regelverket
Dagens nye utlendingslov slår fast at barn med norsk mor eller far alltid blir norsk statsborger ved fødsel. Men på grunn av lang saksbehandlingstid hos utlendingsmyndighetene fikk mamma bekreftelsen på sitt statsborgerskap først fire måneder etter minstemann kom til verden.

- Vi skal ha en gjennomgang nå av regelverket, men det er for tidlig å si hva utfallet blir når det gjelder barns rettigheter til norsk statsborgerskap, sier Ahmad Ghanizadeh, avdelingsdirektør for integrerings- og mangfoldsavdelingen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

forung2_680 (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)
forung2_680 (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)
Mens de to eldste barna allerede er norske forblir altså minstemann en statsløs verdensborger. Til familiens store fortvilelse.

- Han er født i Norge. Han må få norsk statsborgerskap, sukker Shaban Jasmin.