jens stoltenberg_24 (Foto: SCANPIX)
jens stoltenberg_24 (Foto: SCANPIX)

- En moderne Gerhardsen

Bildet av statsminister Stoltenberg som en urban og moderne mann slår godt an blant folket, sier kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal.

Meningsmålinger denne uken viser at 51,8 prosent mener at Stoltenberg gjør en god jobb som statsminister. Disse resultatene står i sterk kontrast til regjeringens fallende popularitet. 55,4 prosent av de spurte svarte at innsatsen til den rødgrønne regjeringen har vært svært dårlig eller ganske dårlig.

- Jeg spurte kona mi hva som var bra med Stoltenberg. Hun svarte at i tillegg til å være en god politiker, er han den eneste i regjeringen det går an å gifte seg med, fortalte Ringdal til TV 2 Nyhetskanalen. Kommunikasjonseksperten mener at bildet av statsministeren som en moderne mann fanget av tidsklemma, med kone, barn, på sykkel i marka, fenger godt blant den norske befolkning.

- Stoltenberg er et menneske som trer ut av politikerrollen, og som evner å kombinere disse tingene, sier Ringdal.

Stemmer sak, ikke person
- Det er et interessant fenomen i norsk politikk at det ikke alltid er sammenheng mellom ledernes popularitet og partienes oppslutning, sier politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand til TV 2 Nyhetskanalen. For eksempel var Hanna Kvanmo Norges mest populære politiker på 1970-tallet, samtidig som SV slet med å komme inn på stortinget.

Dette skyldes at norske velgere stort sett stemmer på saker og program, mens personene betyr mindre, sier Strand. Samtidig mener Strand at partiene må ha dyktige ledere som kan fronte politikken og klare debattene. - Men det er ikke personen folk til slutt stemmer på, som for eksempel i USA.

Siste sjanse for regjeringen
Samtidig som statsministeren scorer bra på popularitetsmålinger, viser undersøkelser at regjeringen ikke står høyt i kurs blant folket. - De må skjerpe profilen kraftig, sier Arne Strand. Det avgjørende vil være hvorvidt de klarer å gjennomføre Soria Moria-eklæringen.

Nå har de ett statsbudsjett å gjøre dette på, og her må de få på plass viktige ting, blant annet når det gjelder barnehageplasser, skolevesen og omsorgssektoren, sier Strand.

- Budsjettkonferansen vil bli ekstra spennende denne gang. Tre ulike partier skal bli enige, mye står på spill og det blir tøffe tak. Senterpartiet må vinne kommunene, SV må vinne miljø og forskning og Arbeiderpartiet må vinne helse og eldreomsorgen. Dessuten er de økonomiske utsiktene svakere nå enn for et år siden. Av hensyn til renten trenger finansministeren å holde tilbake, så dette blir ikke enkelt, sier Strand.

Stoltenbergs styrke
Kommunikasjonsekspert Ringdal mener dette er årsaken til at Stoltenberg er populær.

- I denne type sammenhenger er Stoltenberg viktig. Ifølge Ringdal er det å holde en trygg og fast hånd over en regjering en viktig grunn til hans popularitet.

SE OGSÅ:
220104