overvakning3_680
overvakning3_680

Storebror ser oss

Personlig informasjon om deg ligger lagret i 700 forskjellige databaser.

Uansett om vi betaler en regning, ringer, surfer på internett eller beveger oss geografisk fra et sted til ett annet kan informasjonen registreres og lagres. Og opplysningene er tilgjengelige for både myndighetene, kommersielle nettverk og kriminelle organisasjoner.

- Dette datahavet om deg kan vi bruke til å øke innsikten i hva du egentlig gjør. Og få en nærmest total oversikt, sier forfatter Finn Sjue.

overvakning2_680
overvakning2_680
Støtte av datatilsynet
Sammen med Ronald Bye har han skrevet en bok om faren for et overvåkningssamfunn. Alle kan bli offer for misbruk av personlige data, påstår forfatterne. De får støtte fra sjefen i Datatilsynet.

- Boken sammenfatter veldig mye av det samfunnet vi alle frykter. Hvor privatlivet eksisterer formelt, men er så gjennomhullet at det ikke er noe privatliv igjen, sier Georg Apenes til TV 2.

Dyrt å slette
I dag finnes det over 700 databaser som lagrer personlig informasjon. En av grunnene til at så mye informasjon lagres er at det er billigere å lagre den, enn å gå inn og slette den.

Overvåkes uten at vi vet det
- Vi er ikke bevisst at vi blir overvåket. Fra vi står opp om morgenen, og slår på TV eller mobiltelefon, passerer bompengeringen, betaler med kontantkort, blie en mengde informasjon suge ut fra ditt privatliv, sier Ronald Bye til TV 2 Nyhetskanalen. -

- Informasjonen lagres, noe til legitimt bruk, men noe av dette må regnes som krenking av privatlivets fred, sier Bye. - Det er ikke bra å vite at det finnes en elektronisk kopi av deg, som sannsynligvis vet mer om deg enn du vet selv, mener Bye.