atle_roll matthiesen (Foto: TV 2)
atle_roll matthiesen (Foto: TV 2)

- Internasjonal kriminalitet

Tirsdag gikk politiet til aksjon mot nye cannabisplantasjer på Østlandet. Politiet mener tunge kriminelle miljøer med internasjonal tilknytning står bak.

I Nes og Svarstad fant politiet rundt 100 cannabisplanter klare for høsting. Det er et lite beslag i forhold til de enorme funnene østpå de siste ukene.

Harde miljøer
Totalt er 35 plantasjer avslørt - 400 planter er funnet og over 80 personer er mistenkt. Flere av dem tilhører harde kriminelle miljøer, mener politiet.

- Menneskesmugling, arrangerte ekteskap. Men også forbindelser mot relativt alvorlig voldskriminalitet ser man i dette miljøet, og også blant de som er involvert i disse sakene, sier etterforsker Atle Roll-Mathisen.

Internasjonalt fenomen
Onsdag ble det bestemt at de ni involverte politidistriktene fortsatt skal etterforske sakene individuelt, men arbeidet vil bli samkjørt gjennom Kripos. Cannabisen var trolig ment for det norske markedet, men bakmennene har klar internasjonal tilknytning.

- Dette har et internasjonalt preg. Og det går selvfølgelig da forbindelser til andre land. Det er for tidlig å si om det er et internasjonalt nettverk, men det er et internasjonalt kriminalitetsfenomen, sier Roll-Mathiesen.

Ikke sett slutten
Politiet regner med at flere plantasjer vil bli avslørt i nær fremtid.

- Vi tror ikke at vi har sett slutten på dette. Derfor er det ønskelig at politiet får tips hvis man ser noe mistenkelig, sier etterforskeren.