kjott680 (Foto: SCANPIX)
kjott680 (Foto: SCANPIX)

Norsk kjøtt kan gjøre deg alvorlig syk

Å spise norsk kjøtt kan gi kroniske leddbetennelser og føre til abort, viser en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet.

Mange nordmenn kan oppleve å bli alvorlig syke av å spise norsk kjøtt.

Rapporten "Blir vi syke av norsk kjøtt?" konkluderer med at norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte sykdommer.

- For noen sykdommer, som er sjeldne, men alvorlige, kommer smitten fra kjøttet, sier forsker og avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet, Georg Kapperud, til Vårt Land.

Spontanabort
Parasittsykdommen toksoplasmose er en av de alvorligste sykdommene som kan spores til norsk kjøtt. Dersom gravide smittes kan det gi en alvorlig infeksjon hos forsteret, som kan føre til spontanabort eller misdannelser.

De fleste sykdomstilfellene skyldes at den gravide spiser kjøtt som ikke er godt nok stekt eller kokt, ved at en spiser mat som er forurenset på overflaten, eller ved direkte kontakt med kattaavføring.

Toksoplasmose er ikke farlig for ellers friske personer som ikke er gravide eller har nedsatt immunforsvar.

kjottdeig680 (Foto: SCANPIX)
kjottdeig680 (Foto: SCANPIX)


Kroniske lidelser
Diarèsykdom, yersiniose, kan være en annen alvorlig konsekvens av å spise norsk kjøtt, ifølge rapporten.

Leddbetennelser som kan utvikle seg til kronisk, revmatisk sykdommer kan følge av sykdommen.

Svinekjøttprodukter er den vanligste smittekilden til yersiniose.

Tryggere enn i utlandet
Norsk kjøtt er likevel svært trygt å spise sammenlignet med resten av verden. Norge har svært få tilfeller av smitte fra mat og dyr sammenlignet med andre land.

Den omfattende rapporten er laget for se på hvilke betydning norskprodusert kjøtt har som smittekilde sammenlignet med andre næringsmidler.

Folkehelseinstituttet påpeker at flere av aktuelle sykdommene også kan smitte gjennom udesinfisert drikkevann og grønnsaker, eller kontakt med dyr.