President Bush holdt pressekonferanse om konflikten i Latin Amerika utenfor Det hvite hus tirsdag.  (Foto: Scanpix, © CD RCL**DC**)
President Bush holdt pressekonferanse om konflikten i Latin Amerika utenfor Det hvite hus tirsdag. (Foto: Scanpix, © CD RCL**DC**)

Støtter Colombia

President George W. Bush sier han støtter Colombia og kritiserer Venezuela for det han kaller «provokativ manøver».

George W. Bush ringte tirsdag til Colombias president Alvaro Uribe og uttrykte sin støtte i konflikten.

- Jeg fortalte presidenten at USA støtter Colombias demokrati og at vi motsetter oss alle aggresive handlinger som kan bidra til uroligheter i regionen, sa president Bush tirsdag.

Frihandelsavtale
Bush fortalte at president Uribe hadde bedt ham arbeide videre for en frihandelsavtale mellom USA og Colombia, og den amerikanske presidenten oppfordret Kongressen til å gjennomføre dette.

- I denne vanskelige tiden bør vi vise det colombianske folket at de kan stole på USA, og at frihet er en sikker vei til framgang og fred.

Vokter grensen
Frykten for krig i regionen er økende. Tirsdag utplasserte både Venezuela og Ecuador soldater langs grensen til Colombia.

Soldater fra Ecuador vokter grensen mellom Ecuador og Colombia (Foto: AP)
Soldater fra Ecuador vokter grensen mellom Ecuador og Colombia (Foto: AP)
Colombia utløste krisen lørdag ved å bombe en leir med opprørere inne i Ecuadro. Minst 21 medlemmer av Farc-geriljaen ble drept, blant dem den profilerte lederen Raul Reyes..

Colombias president har dessuten beskyldt Venezuelas leder Hugo Chávez for å støtte marxistiske geriljagrupper som ønsker å lage såkalte skitne bomber.

Iskaldt
Både Venezuela og Ecuador har brutt diplomatiske forbindelser med Colombia. Michael Shifter i tankesmia Inter-American Dialogue tror imidlertid ikke at krisen vil føre til fullskala krig.

- En alvorlig konflikt på tvers av grensene er usannsynlig, men sammenhengen mellom handling og reaksjon lever ofte sitt eget liv. Det er ikke godt å vite hvordan det går, sier han til den engelske avisen The Guardian.

colombia kart venezuela ecuador farc
colombia kart venezuela ecuador farc