_mccain (Foto: SCANPIX)
_mccain (Foto: SCANPIX)

Bakgrunn John McCain

John McCain er krigsveteran med en broket oppvekst og politisk fortid.

Født: 29. august 1936 på basen Coco Solo i den da amerikanske Panamakanalsonen.

Yrkesbakgrunn: Kaptein og pilot. Senator for Arizona siden 1987. Presidentkandidat i 2000. Hans fremtid var lysende, men så kom det en periode der han ble dømt ferdig som politiker av politiske iakttagere og amerikanske medier. I dag er han en mulig vinner igjen.

Familie: Senator McCain har en datter og to adoptivsønner fra ekteskapet med Carol. Paret var gift fra 1965-1980. Han giftet seg med yngre og styrtrike Cindy i 1980. Hun er enearving til Hensley-konsernet. Sammen har paret en datter, to sønner og en adoptivdatter. Paret bor i Phoenix, Arizona. De har fire barnebarn.

Politisk ståsted: McCain er krigshelt fra Vietnam og var krigsfange fra 1967 til 1973. Dette preger hans politiske ståsted, og i primærvalgene var han den eneste kandidaten som lidenskapelig støtter Bush's styrking av troppene i Irak i 2007. McCain er regnet for å være en utypisk republikaner. I 2000 stilte han til primærvalget, men ble slått av George W. Bush. En av hans politiske hovedsaker har vært reform av valgfinansiering.

Annet: Med både far og farfar som admiraler i United States Navy, var McCains oppvekst preget av det amerikanske forsvaret. McCain valgte selv å tre inn i den marinen da han ble voksen, og tok offisersutdannelse ved U.S. Naval Academy.

Landsmøtet: Politikk og sirkus
Utfordring: Er Bush bra for McCain?
Visepresident: Sarah Palin. Mer: - En stjerne er født

Utvalgte video:

McCains fortid som krigsfange er rystende:
Se også: Her løslates McCain - historiske bilder

213807


McCain dro som den første av årets presidentkandidater på sjarmtur til Irak:

222750

Bush danset for McCain da han ble endelig besluttet som republikanernes kandidat.

220037

McCains gikk aldri i strupen på Obama da han holdt insettelsestale ved republikanernes landsmøtet:

261619