politieei680 (Foto: TV 2)
politieei680 (Foto: TV 2)

Tause narkotiltalte

Tirsdag startet rettssaken mot de angivelige hovedmennene i Norges største narkotikasak gjennom tidene.

Det var et stort politioppbud i Oslo tingrett da rettssaken mot de tiltalte startet tirsdag.

Tause
I ett og et halvt år har de angivelige narkosjefene nektet å forklare seg for politiet. Tre av de fire tiltalte valgte også å forbli tause da rettssaken startet.

- Det er en felles avgjørelse fra vår side om at han ikke skal gi noen forklaring i saken, sier forsvarer til en av de tiltalte, Heidi Ysen, til TV 2 Nyhetene.

- Så han kommer ikke til å si et ord til retten i løpet av de 10 ukene rettssaken varer?

- Det stemmer, bekrefter Ysen.

- Den største i Norge
- Vi anser denne saken for å være sannsynligvis den største narkotikasaken i Norge noensinne, sier statsadvokat Jan F. Glent til TV 2 Nyhetene.

Totalt har 43 personer blitt siktet i den omfattende narkotikasaken som politiet har døpt "Broken Lorry".

21 års fengsel
De fire antatte hovedmennene risikerer 21 års fengsel.

- De er tiltalt for en rekke innførsler av store menger narkotika, for at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter og for å være hovedmenn og ledere av en internasjonal organisert kriminell gruppe, sier Glent.

Avlytting
Påtalemakten baserer store menger av bevisførselen sin på telefonavlytting. Forsvarerne til de tiltalte har fått utlevert tusenvis av dokumenter som de vil gå i gjennom.

I en reportasje på TV 2 Nyhetene fra april 2007 kunne TV 2 fortelle hvordan Kripos jobbet med avlyttingen i "Operasjon Broken Lorry".

- Totalt er det omlag 30.000 telefonsamtaler og tekstmeldinger som er avlyttet, sa politiadvokat i Kripos, Marit Formo, til TV 2 Nyhetene 11. april 2007.

Se reportasjen i videovinduet under.

219896