Kathleen og Oscar Pettersson
Kathleen og Oscar Pettersson

En gave til livet!

Oscar var heldig som hadde en mamma som ikke ga seg så lett.

For 11 år siden ble Oscar Andrè født på Rikshospitalet i Oslo med Cri du chat-syndromet. Det er det 5. kromosonet i hele kroppen som er skadet. I Norge i dag er det registrert 30 tilfeller, hvorav 2/3 er jenter.

Cri du chat innebærer en svært forsinket språkutvikling. Men Oscar var heldig som hadde en mamma som ikke ga seg så lett. For selv om en lege sa at det ikke var nødvendig å tøye føttene som vendte innover, så tøyde mammaen hans ekstra mye!

Ville prøve alt

Familien fikk beskjed at de måtte ikke regne med noe språk. Noen lyder, og var de heldige, små ord. Oscars mamma, Kathleen, var klar for å prøve alt som stod i sin makt, så lenge Oscar ville det i hvert fall!

Oscar gikk i Toppen barnehage, som er en vanlig barnehage, men var tilrettelagt for Oscar sin del. Familien ga seg ikke, og Kathleen bestemte seg for å lage sine egne bøker med noen få døve-tegn og med kjente kjære bilder som Oscar fikk med i barnehagen. Der leste og lærte alle barna tegn til tale.

Lagde bokserie

For 7 år siden flyttet familien til Bergen, og med stor innsats fra familien er det flere år siden Oscar sluttet med å bruke tegn til tale, ettersom språket har kommet godt i gang.

Bøkene som Oscar fikk med seg i Toppen barnehage har blitt gitt ut som en serie med tittelen: "Oscar med tegn til tale".

Bokserien er perfekt å lese for både barn og voksne som har lesevansker på grunn av ulike funksjonshemminger, og for dem som har norsk som sitt andrespråk.

Oscar og Kathleen møter du i God morgen Norge torsdag 6. mars, ca kl. 08:10.

Se God morgen Norge gratis på TV 2 Sumo