svein mjøen
svein mjøen

- Fikk endelig svar

Turid er blant en av ti nordmenn som har slitt med svimmelhet. Men hun fikk hjelp til slutt.

Turid Stubberud ble utsatt for en kollisjon i 1972, og opplevde jevnlig svimmelhetsanfall etter ulykken. Det ble antydet alt fra hjernesvulst til nerveproblemer. Hun måtte gjennom utallige undersøkelser uten at noen klarte å finne en ordentlig forklaring på hvorfor hun ble svimmel.

Etter nesten 30 lange år fant hun endelig svar. Gjennom en ny lege fikk hun vite om legespesialist Svein Mjøen som hadde vært i Sverige og studert krystallsyke. Etter en rask diagnostisering kunne Mjøen slå fast at Turid led av krystallsyke, og ved en enkel metode kunne han "banke" krystallene på riktig plass med fingertuppene. Allerede etter tre behandlinger den første uken følte Turid seg frisk.

Bygde opp selvtilliten

- Det var en helt herlig følelse bare det å kunne gå alene et sted igjen, men det tok tid å bygge opp igjen selvtilliten, sier Stubberud.

Turid Stubberud (Foto: TV 2)
Turid Stubberud (Foto: TV 2)
- Det var en enorm påkjenning psykologisk. Jeg var redd for å gå alene fordi jeg var redd for å falle. Du føler jo at noe er veldig galt, og når leger antyder at det er noe i veien med psyken din, ja, da går det lett ut over psyken din. Jeg ble veldig deprimert og var mye sykmeldt, sier Stubberud.

Også balansen måtte trenes opp, men ved hjelp av en balanseterapeut - en fysioterapeut spesialisert innen balansetrening- er hun nå helt frisk. Nå går hun kun til årlige kontroller hos Mjøen.

For å belyse temaet hentet God morgen Norge inn en av landets fremste spesialister på svimmelhet, Svein Mjøen.

Krystallsyken er den hyppigste årsaken til svimmelhet og hvert år behandler Svein Mjøen mange slike pasienter ved Klinikk for Alle i Oslo. Han deltok på nettreff etter innslaget i God morgen Norge og svarene hans kan du lese under.

Bernt Nielsen, en seer fra Bergen, har skrevet inn til oss fordi han lider av svimmelhet. Han er ikke alene. Hele en av ti har slitt med det samme.

I Bergen er det opprettet et nasjonalt kompetansesenter for vestibulære sykdommer - Balanselaboratoriet , hvor du kan lese mer om svimmelhet.

Logo_140
Logo_140
Hva vil DU vi skal ta opp som helsetema? Send oss dine spørsmål på gmn@tv2.no