pst (Foto: TV 2)
pst (Foto: TV 2)

Egen forening

PST mener den terrorsiktede 38-åringen fra Somalia brukte en hjelpeorganisasjon han selv har stiftet til å finansiere terror i hjemlandet.

Fra toppleiligheten på Grønland i Oslo skal norsk-somalieren ha drevet hjelpeorganisasjonen "Banadir Welfare Organisation". TV 2 kjenner til at Politiets Sikkerhetstjeneste mener mannen har brukt bankkontoen til organisasjonen til å overføre flere beløp til kontoer i Dubai.

Ikke forklart seg
Dette er penger som skal ha gått til sentrale lederskikkelser i al-Shabab. PST mener det er en terrorganisasjon.

- Han har så langt ikke forklart seg nærmere om denne hjelpeorganisasjonen som han har drevet. Jeg går ut i fra at dette er noe man vil komme tilbake til i avhørene, sier 38-åringens advokat Frode Sulland til TV 2-nyhetene.

I følge vedtektene er organisasjonens mål å:

* Hjelpe somaliske flyktninger i Sør-Somalia
* Bygge skoler for foreldreløse barn i flyktningeleire
* Bidra til å sette deres sak i mediene
* Være med å bygge helestasjon for kvinner og barn.

Det har ikke lykkes TV 2 å sjekke om hjelpeorganisasjonen, som 38-åringen stiftet i fjor, har bygd skoler eller helsestasjoner i Somalia. I vedtektene står det at organisasjonen skal drive med innsamlingsaksjoner og samle inn penger fra private og bedrifter.

Nekter straffskyld
PST mener 38-åringen har overført nærmere 200.000 kroner som skulle gå til å finansiere terror mot sivile i Somalia. Etter TV 2s opplysninger mener politiet at deler av pengene skal ha blitt overført gjennom hjelpeorganisasjonen.

- Min klient nekter straffskyld. Han forklarer at han har vært delaktig i å formidle penger gjennom hawala-systemet, men dette har primært vært penger til familie og venner, som har hatt et stort behov for hjelp, sier Sulland til TV 2.

Etter det TV 2 kjenner til skal det ha vært flere tips fra en stor norsk bank om mulig hvitvasking, som gjorde at PST slo alarm. I flere måneder skal politiet ha overvåket 38-åringen, før de slo til forrige torsdag. Gjennom telefonavlytting skal PST ha avslørt at den siktede 38-åringen hadde kontakt med den ytterliggående somaliske organisasjonen al-Shabab.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med det eneste styremedlemmet i hjelpeorganisasjonen uten å lykkes. Tirsdag klokken ni må den 38 år gamle norsk-somalieren møte til nye avhør hos Politiets Sikkerhetstjeneste.