niger
niger

Sår tvil om Niger-sult

I 2005 meldte medier over hele verden om sultkatastrofe i Niger. Men i "Dokument2" på TV 2 hevder flere kilder at hungersnøden ikke var reell.

Sommeren 2005 formidlet TV 2 og medier over hele verden om sultkatastrofen i det afrikanske landet Niger. Det var BBCs Afrika-korrespondent Hilary Andersson som gjennom sterke reportasjer satte verdens søkelys på Niger.

- Ja, det var en sultkatastrofe
Jan Egeland var FNs nødhjelpskoordinator og var den som gang på gang ba verden om å hjelpe Niger.

I en dokumentar på TV 2 mandag kveld sår flere kilder tvil om hvorvidt det virkelig var en sultkatastrofe i Niger.

- Var det en sultkatastrofe i Niger i 2005?

- Ja, du kan definere sultkatastrofe på mange måter, men ja, så mange... du må nesten spørre Leger uten grenser hvorfor de så på denne som den mest krevende av deres operasjoner i 2005. De satset mer i Niger enn de satset i Darfur. Så ja det var jo en sultkatastrofe, sier Egeland i dokumentaren.

- Ingen sultkatastrofe
Men norske Johanne Sekkenes som var sjef for Leger uten grenser i Niger er ikke enig med Egeland.

- Det var ikke en generalisert sultekrise, eller famine som man sier på engelsk, sier Sekkenes.

- Du kan ikke si at det var en generell sultkatastrofe?

- Nei.

Ingen tegn til matmangel
Hun får støtte fra en av verdens største bistandsorganisasjoner, USAID.

- Mange av oss så på dette og sa "det er ikke hungersnød, det er ikke det samme som vi har sett tidligere". Det var mange i regjeringen som sa: "vi vet hva hungersnød er for noe, og dette er ikke hungersnød", sier Gary Eilerts.

Midt i hjertet av det området BBC og FN sa var blant de verst rammede av sultkatastrofen bor familien Garvi.

I over 20 år har familien drevet forskning på blant annet frødyrking og nedbør.

Lave endringer i dødstall
Familien ble sjokkert da de så hva internasjonal presse skrev om Niger i 2005.

- Niger er stort - tre ganger så stort som Sverige. Det må jo være en sultkatastrofe ett eller annet sted. Helt til noen peker ut stedet for deg og sier "du står midt oppe i det". Da blir du sjokkert, sier Esther Garvi.

Familien har ført statitsikk over dødsårsaker i regionen i flere år. Også Leger uten grenser bruker tall fra familien Garvi.

- Perioden 2004-05 som var da det såkalte store sulteåret var forandringen i dødstallene så marginal - det var 0,1 barn per landsby det økte med - at det kan faktisk regnes inn under den statistiske feilmarginalen, sier Josef Garvi.

Sykepleier Yvette Velly jobbet for Leger uten grenser i 2005. Hun sier det var sykdom som tok liv - ikke sult.

- Snarere enn å snakke om hungersnød burde vi snakke om malaria. Et barn som er sykt av malaria spiser ikke og går ned i vekt. Det er en hel prosess som gjør at det er vanskelig. Og ofte er malaria dødelig for barn fordi de går kraftig ned i vekt, sier Velly i dokumentaren.

Jan Egeland har ved flere anledninger takket nei til å kommentere dokumentaren overfor TV 2 Nyhetene. BBCs tilsvar kan du lese her.

Av Tuva Raanes