Dette skredet ved Gaustatoppen tok to skiløpere. (Foto: Scanpix)
Dette skredet ved Gaustatoppen tok to skiløpere. (Foto: Scanpix)

Hvorfor går det snøskred?

Det kan handle om noen få kilo. Vekten av deg for eksempel.

Skal det gå flakskred må det finnes et svakt lag inne i snødekket. Og da er det tre ting som kan få det til å rase.

Enten må det komme mer snø slik at vekten blir større enn laget klarer å bære. Eller så må det svake laget fortsette å svekkes så mye at det til slutt ikke klarer å holde på den snøen som allerede ligger der.

Eller så må vekten av noe oppå snøen få det svake laget til å bryte sammen. En skiløper for eksempel.

Snøen lever
Svake lag er et resultat av at snøen endrer seg.

I det øyeblikket snøkrystallene når bakken begynner de å forandre seg. De vokser sammen med nabokrystallene til et gitter av snøkorn som er bundet sammen av isbroer. Forvandlingen fra et vakkert sekskantet krystall til korn skjer selv om det er kuldegrader. Isen i krystallene går over til vanndamp, som så igjen avsettes som is, som går over til vanndamp. Og så videre.

Et snøkrystall omdannes til iskorn. (Foto: NGI)
Et snøkrystall omdannes til iskorn. (Foto: NGI)

Temperaturen i snøen er ofte høyest nær bakken, og så synker den oppover mot overflaten. I klarvær og kulde kan forskjellen fort bli tjue grader! Jo varmere det er, jo mer vanndamp kan luften inneholde. Dette fører til at det transporteres vanndamp fra bunnen av snødekket og oppover.

Fungerer som kulelager
Luften kjøles når den nærmer seg overflaten, klarer til slutt ikke å holde på all vanndampen, og den blir til is på snøkornene inne i snøen. Under spesielle forhold vokser det frem begerformede krystaller. De hule krystallene er løse, og svekker styrken i snødekket. Ikke nok med det, kommer snøen over begerkrystallene i bevegelse vil de fungere som kulelager.

Også skare og rimlag dannet på toppen av snødekket få et nytt snøfall til å henge dårlig sammen med snøen under.

Du kan teste selv
Grav deg litt inn og ned i en skråning, og kjenn med hånden nedover i snødekket. Er det løse lag der? Glir det lett ut blokker? I så fall skal du holde deg unna bratte områder.