bolig_2
bolig_2

Boligprisene stiger igjen

Boligprisene steg med 0.9 prosent fra januar til februar. Norges Eiendomsmeglerforbund jubler og mener vi kan forvente mer stigning fremover.

Økningen fremgår av boligpristatistikken som er utarbeidet av Econ på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Dette er første gang siden juni 2007, og ifølge NA24 er vi nå på omtrent samme prisnivå som i februar 1997.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,4 prosent i februar, noe som tilsier at den underliggende pristrenden er positiv.

- Moderat stigning
Vise-styreformann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Johan Bruun, sier til TV 2 Nyhetskanalen at dagens tall kan indikere at man vil få en myk landing i boligmarkedet.

- Vi har tro på en moderat utvikling i prisene videre. Det er en viss fare med økt arbeidsledighet og eventuell renteøkning, men det er ventet et sterkt lønnsoppgjør så dette er en ting som som trekker oppover, påpeker han.

Tilbakemeldingene fra meglerhusene skal ifølge Bruun være at boligkjøperen har kommet mer på banen siden nyttår.

Men på tross av en økende optimisme, mener Bruun at det ikke er grunnlag for mer vidløftige prognoser for 2008.

SE HELE INTERVJUET MED BRUUN OVER

Flere vil ha enebolig
Det var prisene på eneboliger som steg mest fra januar til februar. Bruun mener dette representerer en utjevning i forhold til at det er leiligheter som til nå har økt mest i pris.

- Dessuten er det bygget flere leiligheter den senere tid, så da vil man ha større etterspørsel etter eneboliger sett i forhold til det.

NEF sine sider her kan du lese mer om boligprisstatistikken

Snudd siden årskiftet
Med dagens ferske tall har følgelig den negative utviklingen i begynnelsen av året snudd. Overgangen fra desember 2007 til januar 2008 ga nemlig en sesongkorrigert nedgang på minus 0,4 prosent (regnet ut fra tre prosent stigning fra desember til januar).

12-månedersveksten endte da på 0,3 prosent, noe som er den laveste prisveksten i Norge siden august 2003.

For 2008 har Prognosesenteret spådd en oppgang på totalt fem prosent. Men denne avhenger av at det skjer en jevn stigning de første seks månedene.