Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev (Foto: REUTERS)
Vladimir Putin og Dmitrij Medvedev (Foto: REUTERS)

Medvedjev vant valget

Storfavoritt og valgets vinner Dmitrij Medvedjev kunne feire seieren sammen med avtroppende president Putin på Den røde plass søndag kveld.

Når 90 prosent av stemmene er opptalt, ligger Dmitrij Medvedjev an til å få en oppslutning på nærmere 70 prosent.

Valgvinneren uttalte på en pressekonferanse søndag kveld at han ønsket å videreføre sin forgjengers politikk, og arbeide videre for økt stabilitet og livskvalitet for Russlands befolkning. Presidenten blir Russlands yngste president siden tsartiden.

Putin blir statsminister
Den 42 år gamle advokaten er håndplukket av Vladimir Putin til å overta presidentvervet. Dette har skapt omfattende diskusjoner om hvorvidt Medvedjev vil være i stand til å føre en selvstendig politikk.

- Medvedjev er foreløpig en uerfaren leder, og Vladimir Putin har sagt at han ønsker å bli statsminister. Dette vil skape usikkerhet både innad i Russland, men også blant internasjonale statsledere, om hvem man egentlig skal forholde seg til, sier Øystein Bogen, TV 2s reporter i Moskva.

Valgfusk
Det har kommet meldinger om at folk har blitt tvunget til å avgi stemmer, og flere valgobservatører melder om vanskeligheter med å utføre sine oppgaver i forbindelse med valget. Det har også blitt hevdet at det var enkelt for mange å stemme flere ganger.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ønsker å avvente til rapportene fra media og valgobservatørene foreligger, men sier til NTB at det er tydelig at kandidatene har har hatt ulik mulighet til å drive valgkamp og få medienes oppmerksomhet.

- Dette er betenkelig, men det tar ikke bort inntrykket av at Medvedjev har et klart flertall i ryggen, sier utenriksminister Støre.

Stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (FrP) har vært observatør under valget i Russland. Europarådets rapport vil bli framlagt i løpet av dagen. Vaksdal sier til TV 2 at hans foreløpige inntrykk er at årets valg har foregått i ryddigere former enn tidligere.

219549