Anniken680 (Foto: TV 2)
Anniken680 (Foto: TV 2)

Anniken ny barneminister

Anniken Huitfeldt (Ap) ble i dag utnevnt til ny barne- og likestillingsminister

Huitfeldt, som er stortingsrepresentant og tidligere AUF-leder, ble formelt utnevnt i statsråd fredag formiddag. Huitfeldt har vært en av storfavorittene til å overta etter at Manuela Ramin-Osmundsen trakk seg etter striden om utnevnelsen av nytt barneombud.

- Jeg brenner for dette fagfeltet, og var aldri i tvil om at jeg skulle si ja da statsministeren ringte, sa Huitfeldt da hun sammen med statsminister Jens Stoltenberg kom ut på slottsplassen.

Starter med barnehagedekning
Huitfeldt sier hun er opptatt av å kombinere jobb og unger, og mener at pappaer må ta mer ansvar hjemme. Hva hun vil gjøre i barneombud-saken, eller hva slags holdning hun har til kontantstøtten vil hun ikke si.

- Nå skal vi først innfri målet om full barnehagedekning.

Anniken Huitfeldt er 38 år gammel og leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, første nestleder i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen, og medlem av Aps sentralstyre. Dette er første gang Huitfeldt er statsråd.

Radikal
Huitfeldt har vist seg å være radikal i flere anledninger, og ikke minst gått i mot store deler av sitt eget parti. Det gjelder blant annet spørsmålet om tredeling av foreldrepermisjon der Huitfeldt har gått sterkt imot. Hun ønsker en større kvote til pappaene, men frykter at lavtlønnende kvinner vil tape hvis foreldrepermisjonen tredeles.

219334

Utfordringer
Den nye barneministeren har i tillegg til kravet om lengre foreldrepermisjon en rekke andre utfordringer knyttet til ny ekteskapslov og utnevnelse av nytt barneombud. Huitfeldt må avgjøre om Reidar Hjermann skal få forsette eller om han skal erstattes. Ida Hjort Kraby ble tidligere i år utvent til nytt barneomud av Ramin-Osmundsen, men som kjent trakk begge seg da det kom frem i media at de kjente hverandre.

Huitfeldt er utdannet historiker med hovedfag fra Universitetet i Oslo, hun har vært forsker i Forskningsstiftelsen Fafo. Hun er gift, og har tre barn.