Thor Hushovd, Tour de France 2007 (Foto: SCANPIX)
Thor Hushovd, Tour de France 2007 (Foto: SCANPIX)

Hushovd går i krigen

Thor Hushovd lar seg ikke prege for mye av den pågående striden i internasjonal sykkelsport.

Det opphetede maktkampen mellom det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Tour de France-arrangør Amaury Sport Organisation (ASO) setter ikke bare grå hår i hodet hos sykkelfansen, men også rytterne selv får merke konflikten på kroppen.

Men Thor Hushovd setter lojaliteten overfor sitt eget lag, Crédit Agricole høyere enn UCI, selv om Pat McQuaid & co. truer med utestenging av ryttere som deltar i det kommende franske etapperittet Paris- Nice.

Se sykkel i 2008 på TV 2 Sumo!

Støtter laget
- Jeg gjør uansett det laget sier at jeg skal gjøre. Det er de som er min arbeidsgiver og jeg støtter deres holdninger, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

UCI vil avgjøre om det dopingbefengte Astana skal få delta i franske ritt, men ASO nekter å invitere laget. Derfor vil ikke UCI godta Paris-Nice som starter neste helg - og har beordret alle profflagene til å boikotte rittet.

Den offisielle grunnen er at UCI ikke vil anerkjenne rittet siden ASO har planlagt å arrangere etapperittet som en del av den franske sykkelkalenderen og under det franske lovverket. Men det grunnleggende er likevel maktkampen og ønsket om å styre internasjonal sykkelsport.

Se Sporten på TV 2 Sumo!

Lei av krangelen
Hushovd selv er lei av det politiske spillet.

- Det hadde vært ganske utrolig om et så stort ritt som Paris-Nice ble avlyst på grunn av politiske grunner og stolthet, kommenterer Grimstad-oksen, som selv har prikket inn Paris-Nice som et viktig ritt i oppkjøringen til vår-klassikerne.

Se TV 2 Sportens innslag her (artikkelen fortsetter under):

219182

Bakgrunnen for sykkelstriden:
UCI og ASO har vært i tottene på hverandre helt siden ProTouren ble innført i 2005, der løpsarrangørene ble pålagt å la alle ProTour-lagene stille på startstreken i sine ritt.

I år er sykkelsportens tre største etapperitt - Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana - ikke lenger en del av ProTouren. Dette betyr at arrangørene - ASO, RCS Sport og Unipublic - fritt kan velge hvilke lag de vil invitere til sine ritt. Dette har blant annet ført til at Astana ikke er invitert hverken til Tour de France eller Giro d'Italia - noe UCI liker svært dårlig.

Maktkampen mellom UCI og ASO kuliminerte egentlig med krangelen omkring det svenskregistrerte profflaget Unibet.com i fjorårets Paris-Nice, men fortsetter altså nå med uforminsket styrke.