TerraMccain 460x200 (Foto: AFP / Scanpix)
TerraMccain 460x200 (Foto: AFP / Scanpix)

Diskuterte Terra-skandalen

Norge og Terra-skandalen ble tema under nattens debatt mellom republikanernes presidentkandidater.

Det var under den avgjørende debatten før "Supertirsdag" at Norge og Terra-skandalen plutselig ble dratt inn som eksempel på konsevensene av boligkrisen i USA.

- Påvirket av boligsituasjonen
John McCain pekte på dårlig forretningsmoral og mente at bankene har opptrådt feil.
- Jeg tror vi må tilbake til prinsippet der man ikke låner ut penger som ikke kan betales tilbake. Det er endel grådige folk på Wall Street som kanskje burde straffes.
- Når en by i Norge blir påvirket av boligsituasjonen i USA, så har vi havnet i et veldig interessant dilemma, sa McCain.

Terra-skandalen ble for alvor kjent blant blant amerikanerne etter at New York Times besøkte Narvik.
Les her: New York Times

Se også: Slik får Terra-kommunene svi

Knapp sier i Florida
Onsdag vant John McCain primærvalget i Florida med knapp margin til sin argeste konkurrent Mitt Romney. McCain seiler dermed opp som den store favoritten før "Supertirsdag" 5. februar, når 24 av USAs delstater skal avholde primærvalg.

Se video: McCain vant

Fakta

Terra-skandalen er en finansskandale som først involverte meglerhuset Terra Securities og nordlandskommunene Rana, Narvik, Hemnes og Hattfjelldal. De fire nordlandskommunene hadde lånt penger med sikkerhet i fremtidige kraftinntekter og investert pengene i kompliserte fondsprodukter med høy risiko i USA. Etter at saken begynte å utvikle seg, viste det seg at kommunene Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal også hadde gjort lignende investeringer. De åtte kommunene har til sammen tapt over 600 millioner kroner.